Hlavní obsah

USA daly Rusko na seznam zemí obchodujících s lidmi, využívá i dětské vojáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké ministerstvo zahraničí zařadilo Rusko na seznam zemí, které vykazují „politiku či vzorce“ obchodování s lidmi, nucené práce nebo jejichž ozbrojené složky či vládou podporované ozbrojené skupiny rekrutují nebo využívají dětské vojáky. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na každoroční zprávu ministerstva zahraničí o obchodování s lidmi, která podle ní poprvé obsahovala sekci „Státem sponzorovaného obchodování s lidmi“.

Foto: Reuters

Antony Blinken

Článek

Rusko se ve zprávě objevuje hojně kvůli jeho současné invazi na Ukrajině, poznamenal Reuters. „Miliony Ukrajinců musely uprchnout ze svých domovů. Někteří opustili zemi úplně, většina jen s tím, co mohli pobrat. To je činí velmi zranitelnými vůči vykořisťování,“ uvedl ministr zahraničí Antony Blinken při představování materiálu.

Podle šéfa americké diplomacie je v současné době na světě téměř 25 milionů obětí obchodování s lidmi. Rusko se v sekci „Státem sponzorovaného obchodování s lidmi“ nachází společně s Afghánistánem, Barmou, Kubou, Íránem, Severní Koreou nebo Sýrií.

Zpráva rovněž obsahuje samostatný seznam 12 zemí, které podle USA zaměstnávají nebo rekrutují dětské vojáky. Rusko figuruje rovněž na tomto seznamu.

Dokument blíže nespecifikuje, proč do něj byly jednotlivé státy zařazeny, upozornila agentura Reuters. Kapitoly o jednotlivých zemích však popisují rozsah obchodování s lidmi v nich, a jak se s ním státy vypořádávají.

V kapitole o Rusku se mimo jiné uvádí, že se Moskva „aktivně podílela na nucené práci“ severokorejských migrantů, krom jiného tím, že vydala víza tisícům lidí ve zjevné snaze obejít rezoluce OSN požadující jejich repatriaci, píše Reuters.

Dětští vojáci na kontrolních stanovištích na Donbasu 

Americký dokument rovněž cituje zprávy o tom, že po obsazení části východoukrajinského Donbasu v roce 2014 využívali Ruskem vedení separatisté děti k obsazování kontrolních stanovišť nebo jako bojovníky.

Po letošní ruské invazi na Ukrajině média upozornila bez potvrzení, že ruské síly používají děti jako lidské štíty, uvádí dále americká zpráva.

Zmiňuje také, že Ruskem vedené síly nutí tisíce Ukrajinců, včetně dětí, procházet takzvanými filtračními tábory. Tam jim podle těchto zpráv zabavují doklady, nutí je přijímat ruské pasy a poté jsou převáženi do odlehlých oblastí Ruska.

Ruské velvyslanectví ve Washingtonu na žádost o komentář k obviněním v americké zprávě zatím nereagovalo, podotkl Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám