Hlavní obsah

Trump si přisvojuje právo rozhodnout o uvolnění restrikcí

Washington

Americký prezident Donald Trump uvedl v pondělí na briefingu k boji s koronavirem, že on jako prezident má sám právo rozhodnout, kdy se ukončí omezení a otevřou obchody, uvedla stanice BBC. Boj s koronavirem přitom dosud nechával na jednotlivých státech unie a stěžoval si, že po něm guvernéři něco chtějí.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Prezident Donald Trump na tiskové konferenci ke koronaviru

Článek

Trump už dal najevo, že stávající doporučení Bílého domu, aby lidé necestovali a nepotkávalo se jich více než deset, neprodlouží za konec dubna, kdy vyprší. Dal najevo, že restrikce, které omezují ekonomiku, se uvolní 1. května,

Na dotaz novinářů, zda má právo nařizovat jednotlivým státům unie, jak budou postupovat, když ony samy vyhlásily vlastní restrikce, Trump odpověděl: „Když je někdo prezidentem Spojeným států, má naprostou pravomoc. Je úplná. Guvernéři to vědí.“

Pak svoje tvrzení trochu zmírnil, když dodal: „Jak bylo řečeno, budeme spolupracovat se státy.“

Obětí mohlo být méně, řekl hlavní epidemiolog USA. A Trump už sdílí výzvy k jeho vyhazovu

Koronavirus

Prezident se sice odkazoval na „mnoho ustanovení“ v ústavě, která mu prý takovou moc dávají, ale ani jedno nespecifikoval. Právní experti uvedli, že prezident nemá moc zvrátit omezení vydaná na úrovní státu nebo místní samosprávy.

Guvernéři postupují sami

„Když vidím že jsme měli odpovědnost za uzavření státu, myslím si, že pravděpodobně mám primární odpovědnost za jeho opětovné otevření,“ vyjádřil se k záležitosti už dříve guvernér Pensylvánie Tom Wolf.

Uzavřením myslí tvrdé restrikce omezující kontakty mezi lidmi i uzavření většiny podniků a provozoven.

Trump od ledna ignoroval varování bezpečnostních složek

Koronavirus

Představitelé států New York, New Jersey, Rhode Island, Connecticut, Delaware, Massachusetts a Pensylvánie už sami projednávají pozvolné uvolňování restriktivních opatření. Slíbili, že jejich postup bude mimořádně opatrný. Nezveřejnili žádný časový plán.

Tolik ventilátorů nepotřebujete, vzkázal Trump guvernérovi New Yorku

Koronavirus

Trump uvedl, že počet obětí se začal stabilizovat, což ukazuje že omezení zajišťující odstup mezi lidmi přinesla výsledky.

Během tiskové konference bylo také promítáno Trumpovo propagační video oceňující, jak si prezident poradil s pandemií a napadající způsob, jakým o něm informovala média. Jeho součástí byla vyjádření některých republikánských guvernérů oceňujících postup Trumpovy administrativy. Některá média v tu chvíli podle BBC přerušila přenos.

Reklama

Výběr článků

Načítám