Hlavní obsah

Trump nominoval do Nejvyššího soudu konzervativní soudkyni Coneyovou Barrettovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Donald Trump si za kandidátku na novou soudkyni Nejvyššího soudu USA vybral konzervativní soudkyni Amy Coneyovou Barrettovou. Oznámil to v sobotu v Růžové zahradě Bílého domu za přítomnosti soudkyně.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Amy Coneyová Barrettová

Článek

Jeho volba není překvapivá; mnoho amerických médií už předem s odvoláním na své zdroje informovalo, že právě tato konzervativní soudkyně federálního odvolacího soudu v Chicagu by měla nahradit liberální soudkyni Ruth Baderovou Ginsburgovou, která zemřela minulý týden ve věku 87 let.

Prezident uvedl Coneyovou Barrettovou jako "ženu jedinečných výsledků" a "jeden z nejskvělejších a nejnadanějších právnických mozků" USA. Zdůraznil také její "nezlomnou věrnost" ústavě Spojených států.

Posílí konzervativní většinu v tribunálu

Trumpovu kandidátku, která by se stala teprve pátou ženou mezi soudci Nejvyššího soudu, bude muset potvrdit ještě Senát, ve kterém mají jeho republikáni většinu. Senátoři pravděpodobně začnou jednat o schválení Coneyové Barrettové 12. října.

„Bude to probíhat rychle. Chceme to udělat před volbami. Takže to bude probíhat velmi rychle,” prohlásil Trump.

Demokraté prezidentovu snahu o jmenování nástupkyně Baderové Ginsburgové ještě před listopadovými prezidentskými volbami ostře kritizují. Podle nich by měl volné místo u Nejvyššího soudu obsadit až nový šéf Bílého domu. Přesně totéž totiž požadovali republikáni tři čtvrtě roku před vypršením mandátu bývalého prezidenta Baracka Obamy.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Americký prezident Donald Trump si za kandidátku na novou soudkyni Nejvyššího soudu USA vybral konzervativní soudkyni Amy Coneyovou Barrettovou.

Schválení konzervativní soudkyně by posílilo konzervativní většinu v devítičlenném tribunálu v poměru šesti ku třem.

Trump od svého zvolení jmenoval už dva soudce Nejvyššího soudu - v roce 2017 Neila Gorsucha a o rok později Bretta Kavanaugha.

Zemřela soudkyně Nejvyššího soudu Ginsburgová, Američané truchlí

Amerika

Nominace 48leté katoličky a matky šesti dětí, která je známou odpůrkyní potratů, by podle agentury AFP mohlo před nadcházejícími prezidentskými volbami upevnit Trumpovu pozici v konzervativním táboře.

Její kritici ji označují za pravý opak zesnulé Ginsburgové, která byla úspěšnou bojovnicí za práva žen. Podle nich by Barrettová nejraději přetavila v realitu totalitní vizi USA z románu Margaret Atwoodové Příběh služebnice, kde jsou ženy násilně nuceny do plození dětí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám