Hlavní obsah

Zemřela soudkyně Nejvyššího soudu Ginsburgová, Američané truchlí

Washington
Aktualizováno

Ve věku 87 let v pátek zemřela soudkyně amerického nejvyššího soudu Ruth Baderová Ginsburgová. Podle prohlášení soudu podlehla komplikacím spojeným s rakovinou slinivky břišní a poslední momenty prožila doma se svojí rodinou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Truchlící se scházejí u schodů Nejvyššího souduVideo: Reuters

 
Článek

Její úmrtí by podle agentury Reuters mohlo ještě více převážit poměr sil v devítimístném senátu nejvyššího soudu na stranu konzervativců, kteří měli dosud převahu pěti ku čtyřem. Americká média předpovídají bouřlivé spory ohledně nominace náhradníka za Ginsburgovou.

Prezident Donald Trump se o úmrtí dozvěděl od novinářů na mítinku v Minnesotě. „Vedla úžasný život, byla to úžasná žena,” zareagoval ihned. Doplnil, že ho zpráva zarmoutila. V pozdějším prohlášení uvedl, že Spojené státy přišly o právnického titána.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Ruth Baderová Ginsburgová

Není jasné, zda nástupce Ginsburgové bude vybrán ještě před listopadovými volbami. Trump se v tomto smyslu nevyjádřil, jeho konkurent Joe Biden řekl, že by se nyní mělo truchlit a nástupce by měl vybrat prezident po volbách.

Lidé vyšli do ulic

V ulicích Washingtonu před budovou Nejvyššího soudu se už v noci místního času začali scházet lidé a zapalovat svíčky a pokládat kytice.

„Naše země ztratila právníka historického významu. My na nejvyšším soudu jsme ztratili milovaného kolegu. Dnes truchlíme, ovšem s pevným přesvědčením, že příští generace si budou Ruth Baderovou Ginsburgovou pamatovat tak, jak jsme ji znali - coby neúnavného a rázného bojovníka za spravedlnost,” uvedl předseda nejvyššího soudu USA John Roberts.

Foto: Alexander Drago, Reuters

Lidé se v reakci na smrt soudkyně Ginsburgové scházeli už v noci před budovou nejvyššího soudu ve Washingtonu a zapalovali svíčky.

Ginsburgová byla členkou nejvyššího soudu přes 27 let. Stala se jí v roce 1993 poté, co ji jmenoval tehdejší prezident Bill Clinton, přičemž byla teprve druhou ženou, která získala post na nejvyšší soudní instanci Spojených států. Post nejvyššího soudce je v USA doživotní funkce.

Foto: Alexander Drago, Reuters

Lidé se shromáždili před budovou Nejvyššího soudu ve Washingtonu

Agentury Reuters i AP ji označují především za bojovnici za práva žen, která se postupně stala ikonou pro americké liberály. Během působení na nejvyšším soudě se potýkala s řadou zdravotních problémů včetně zlomenin žeber, rakoviny plic a kolorektální rakoviny.

V posledních měsících docházela na chemoterapii poté, co u ní vyšetření v únoru odhalilo nádory na játrech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám