Hlavní obsah

Trump navrhoval píchat lidem dezinfekci. Teď neví, proč lidé volají, zda se tak mají léčit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Donald Trump řekl, že si neumí vysvětlit, proč lidé v posledních dnech ve velkých počtech volají na pohotovostní linky, aby se zeptali na možné účinky dezinfekce jako léčebného prostředku na nemoc covid-19. Šéf Bílého domu přitom minulý týden doporučoval lékařům, aby prozkoumali možnost léčit lidi silnými dávkami světelného záření a vpichováním dezinfekce.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Prezident USA Donald Trump.

Článek

Trump na pondělní tiskové konferenci na novinářský dotaz odpověděl, že se za zvýšený počet telefonátů, o nichž v posledních dnech informovali například guvernéři států Michigan či Maryland, necítí být nijak odpovědný. Napsal o tom v úterý server BBC.

Trump ve čtvrtek na pravidelném setkání s novináři doporučoval zdravotníkům, aby vyzkoušeli k hubení viru v lidském těle injekce s dezinfekcí nebo silné ultrafialové záření. Jeho slova vzbudila poprask a odborníci lidi naléhavě varovali, aby něco takového v žádném případě nezkoušeli, protože požití či injekční aplikace dezinfekce je může zabít.

Nešlo by lidem píchat dezinfekci? Ptal se Trump lékařů

Koronavirus

Sarkasmus...

Prezident později uvedl, že svá slova mínil sarkasticky a že rozhodně nikoho nenabádal k tomu, aby dezinfekci požíval. Na záznamu z tiskové konference to však jako sarkasmus či ironie nevypadá, Trump se s vážnou tváří obrací ke svým odborným poradcům a říká, že mu vpichování dezinfekce připadá jako zajímavý nápad.

„Neumím si představit proč,“ odpověděl v pondělí prezident na otázku, proč podle něj nyní lidé ve větší míře volají odborníkům o radu, jestli je léčba dezinfekcí dobrý nápad.

Stát Maryland už v pátek informoval o tom, že na jeho pohotovostní koronavirovou linku se obrátila více než stovka lidí s dotazy ohledně léčebných účinků dezinfekce, a varoval, že nikdo by se za žádných okolností neměl pokoušet na sobě tyto údajné účinky testovat. Stejné důrazné varování vyslal svým občanům i stát Illinois.

„Vpichování, požívání či vdechování domácích čistících prostředků je nebezpečné... a může být smrtelné,“ řekla šéfka tamního zdravotního úřadu Ngozi Ezikeová.

Trumpovým slovům o koronaviru nevěří ani čtvrtina Američanů

Koronavirus

Zvýšený počet případů 

Rozhlasová stanice NPR informovala o tom, že v New Yorku bylo během 18 hodin od Trumpova vyjádření ohledně dezinfekce evidováno 30 případů, kdy zdravotníci museli řešit potíže způsobené stykem s čisticími prostředky, jako jsou lyzol či bělidlo. Loni ve stejném období to bylo 13 případů.

Vzestup počtu volání ohledně dezinfekce připustila v neděli i guvernérka Michiganu Gretchen Whitmerová a řekla, že „každý, kdo má možnost veřejného vyjádření, by měl šířit lékařsky přesné informace“.

Reklama

Výběr článků

Načítám