Hlavní obsah

Trump měl mnohem vážnější průběh covidu, než Bílý dům přiznal, uvedl NYT

Novinky, Alex Švamberk
Washington

Bývalý americký prezident Donald Trump měl loni mnohem vážnější průběh covidu-19, než v říjnu přiznávali představitelé Bílého domu. Někteří se dokonce obávali, že bude muset být připojen na plicní ventilaci, uvedl v noci na pátek list New York Times. Podle jeho zdrojů měl exprezident zápal plic a nasycení hemoglobinu kyslíkem u něj kleslo pod 90 procent.

Foto: White House, Reuters

Americký prezident ve své dočasné pracovně ve vojenské nemocnici Waltera Reeda

Článek

Podle listu měl Trump „extrémně sníženou hladinu kyslíku v krvi“ a také plicní potíže, tedy dva obvyklé projevy vážnějšího průběhu nemoci. New York Times citoval čtyři zdroje obeznámené se zdravotním stavem bývalého prezidenta.

Trump byl 2. října 2020 převezen do národního vojenského zdravotního střediska Waltera Reeda, kde strávil tři dny. Předtím mu vyšel pozitivní test na koronavirus a v den převozu měl teplotu. Bílý dům tehdy uváděl, že je sice unavený, ale má dobrou náladu.

Bílý dům zlehčoval závažnost průběhu nemoci

Lékař Sean Conley, který se o Trumpovo zdraví staral, den po převozu poskytoval jen obecné informace, i když byl tázán na hladinu nasycení krve kyslíkem a na rentgenové snímky potvrzující zápal plic. Pravil, že na nich „jsou očekávané nálezy, ale nic, co by vzbuzovalo vážné obavy ohledně klinického průběhu“. Dodal, že se prezidentovi daří dobře. O pár dní později ale tým zdravotníků přiznal, že Trump měl v den přijetí vysokou horečku a poklesla mu hladina kyslíku v krvi natolik, že musel dostat kyslík. I tak ale saturace hemoglobinu kyslíkem 3. října dále poklesla.

Obavy v Trumpově okolí. Strachujeme se, že se jeho stav zhorší, říká poradce

Koronavirus

Podle dvou zdrojů listu New York Times panovaly velké obavy ze zhoršení stavu a z toho, že bude muset být prezident připojen na plicní ventilaci. Podle nich dokonce nasycení krve kyslíkem kleslo pod devadesát procent, přičemž klesne-li k devadesáti, je to už známka vážného průběhu. Obvyklé nasycení hemoglobinu kyslíkem je u dospělých lidí 94 až 99 procent. Trumpův lékař Sean Conley ale přiznal pouze pokles na 93 procent, a ne pod devadesát. Patrný byl i zápal plic, v plicích měl hleny. I to je příznak vážného průběhu. Trump přitom patří do ohrožené skupiny nejen kvůli svému věku 74 let, ale také kvůli nadváze.

Trump má zatím mírné příznaky. Patří ale do rizikové skupiny, varují experti

Koronavirus

Přesto Trump dva dny po přijetí absolvoval projížďku okolo nemocnice, kdy zdravil z opancéřované limuzíny své příznivce. Lékař z nemocnice Waltera Reeda James Phillips to tehdy označil za „šílené“.

Kampaň nade vše. Nakažený Trump se před nemocnicí projel v autě

Koronavirus

Směs léků

V nemocnici strávil prezident tři dny a dostal směs několika léků, nejprve steroid dexametazon, který se obvykle dává lidem s vážným průběhem. Prodělal také pětidenní léčení antivirotikem remdesivir. I ten se podává při vážném průběhu nemoci.

Trump převezen do nemocnice. Dostává remdesivir

Koronavirus

Podle listu osazenstvo Bílého domu kvůli Trumpovu stavu podnikalo vše, aby mohla hlava státu dostat ještě neschválené léky. Nakonec dostal tehdy ještě neschválenou směs protilátek od firmy Regeneron, kterou pak označil za zázračnou.

Regeneron žádá o schválení preparátu na covid použitého při léčbě Trumpa

Koronavirus

Po propuštění Trump dál zlehčoval nebezpečí pandemie. Když po odchodu z nemocnice řekl: „Porazíme to. Jako váš vůdce jsem to musel udělat. Věděl jsem, že tu je nebezpečí, ale musel jsem to udělat. Stál jsem vpředu a vedl,” podle serveru Abcnews.com tím mínil, že se nakazil z politických důvodů, že to bylo aktem politické odvahy, nikoli proto, že odmítal hygienická opatření.

Trump je zpátky v Bílém domě, stále je však nakažlivý

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám