Hlavní obsah

Regeneron žádá o schválení preparátu na covid použitého při léčbě Trumpa

Novinky, Alex Švamberk
New York

Americká společnost Regeneron požádala americký Federální úřad pro léky a potraviny (FDA), aby její preparát na léčení covidu-19, který byl podán americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, byl schválen pro experimentální použití. Firma to podle listu The New York Times uvedla ve středu večer.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Donald Trump při návratu z nemocnice

Článek

Mluvčí FDA odmítla vyjádření výrobce komentovat, i když prezident uvedl: „Mám připravené schválení k použití, jen ho musíme nechat podepsat.“

Zpráva se objevila v den, kdy Donald Trump uvedl v pětiminutovém videu, že hned po podání směsi protilátek od Regeneronu se cítil lépe. „Cítil jsem se neuvěřitelně. Hned jsem se cítil líp,“ řekl Trump.

Tvrdil současně, že brzo bude tento lék bezplatně k dispozici pro statisíce Američanů. Firma však uvedla, že by se nyní jednalo o velmi omezené užití, protože má dávky jen pro 50 000 lidí.

Foto: ČTK/AP

Laboratoř firmy Regeneron bioreaktorem.

Zatím není žádný potvrzený důkaz, že směs protilátek od Regeneronu je účinná, a poslední prezidentova vyjádření vyvolávají obavy, zda nejde o další snahu Trumpa tlačit na federální úřady, aby před volbami schválili neprověřený lék. Na jaře Trump prosazoval použití antimalarika hydroxychlorochinu, nakonec se však ukázalo, že je ve vysokých dávkách pro lidi nebezpečné a jejich stav nijak nezlepšuje.

Antimalarika proti koronaviru? V USA už to zatrhli, nefunguje to

Koronavirus

Preparát od Regeneronu je směsí dvou silných protilátek, o kterých se předpokládá, že posilují imunitní reakci organismu při napadení koronavirem.

První výsledky testů vypadaly slibně. Podle firmy směs snižuje počet částic viru zejména u lidí, kteří sami nemají protilátky. Regeneron ale zatím nezveřejnil detailní data, která by to potvrzovala.

Léky se považují za účinné, až když se udělá slepý test, kdy se některým lidem dává zkoumaný preparát a části placebo, přičemž nejen pacient, ale ani ošetřující lékař neví, zda jde o medikament nebo placebo.

Reklama

Výběr článků

Načítám