Hlavní obsah

Samotesty nejsou na omikron tak citlivé, varuje FDA

Washington
Aktualizováno

Rychlotesty mohou být méně citlivé na variantu omikron, varoval v úterý americký Úřad pro potraviny a léky (FDA). Současně ale zdůraznil, že je to pořád užitečný nástroj pro boj s pandemií. Podle australského výzkumu jsou obecně antigenní testy slabé při detekci nejen omikronu, ale i delty.

Foto: Reuters

Ředitelka CDC Rochelle Walenskyová před senátním výborem pro zdraví, vzdělání, práci a důchody

Článek

„První údaje naznačují, že antigenní testy variantu omikron detekují, ale mohou mít sníženou citlivost,“ oznámil FDA. Znamená to, že některé případy nákazy nemusí zachytit a je u nich vyšší riziko falešné negativity oproti dřívějším variantám koronaviru. Účinnost testů zkoumá spolu s Národními instituty pro zdraví.

Zatím FDA nezmínil, oč méně je citlivý, pracuje na tom, aby získal další podrobnosti. Také nebylo uvedeno, jakých testů od jakých výrobců se zjištění týká. Firma Abbott uvedla, že zatím nezjistila změnu citlivosti u svého BinaxNow testu.

Virolog: Víc testovat má smysl, kapacity se ale rychle zahltí

Domácí

„Probíhají studie, aby ukázaly důvod zjevně klesající citlivosti. Jakmile to bude známo, může každý, kdo je vyvinul, provést s podporou FDA jejich úpravu,“ uvedl FDA pro stanici CNN.

Lidé, kterým vyšel negativní antigenní test, ale přesto mají podezření, že se nakazili, by se podle FDA měli jít otestovat spolehlivějším PCR testem, který reaguje přímo na genetický materiál viru. PCR testy jsou přesnější, ale jejich vyhodnocení zabere delší čas.

Anthony Fauci, ředitel Národního institutu pro alergie a nakažlivé nemoci, který v zemi vede boj s pandemií, vyzval lidi, aby se dále testovali antigenními testy: ”Tyto testy mají stále smysl. Nenechte nikoho, aby si myslel, že tyto testy už nejsou dobré. Nyní jsou méně citlivé, ale stoprocentně citlivé nebyly nikdy,“ řekl CNN. „Měly by se dále užívat.“

Ředitelka amerických Středisek pro kontrolu a prevenci Rochelle Walenská zdůraznila, že právě antigenní testy „udržují děti ve škole“.

Omikron se šíří Českem

Koronavirus

„Pokud je používáte pravidelně, lze se smířit s trochu menší účinností,” uvedla Walenská. To je právě způsob, jakým by se měly od počátku nového roku používat i v ČR na školách a ve firmách.

Australské varování  před rychlotesty

Deset antigenních rychlotestů zkoumali v australském státě Victoria. Ukázalo se, že v případě variant delta a omikron nejsou schopné in vitro detekovat méně silné nákazy, u delty to bylo od hodnoty 6.50 log10 jednotek na ml (Ct 25,4), u omikronu je to 6,39 (Ct 28,8) a nebyly schopny je detekovat při hodnotách Ct 28. Zkoumána byla účinnost čtyř čínských testů, jednoho německého, tří korejských, jednoho kanadského a jednoho australského.

Hodnota Ct udává, kolikrát se musí opakovat cyklus zmnožení při PCR testu, než se objeví detekovatelné množství genové sekvence viru. Používá se při detekci viru a jako kritérium pro případné sekvenování vzorku, tedy zjištění toho, o jakou jde variantu. Podle českého ministerstva zdravotnictví lze pacienta s hodnotou Ct 35 a více za určitých podmínek hodnotit jako pravděpodobně neinfekčního.

I australští experti ale zdůrazňují význam antigenních testů jako rychlého prostředku detekce lidí s velkou virovou náloží, tedy těch, kteří mohou nejvíc šířit nemoc.

Reklama

Výběr článků

Načítám