Hlavní obsah

Rozdělená Amerika protestuje – proti volbám, proti Trumpovi, proti rasismu

Právo, Daniel Drake
Maricopa

Někteří lidé v USA vyrazili po volbách demonstrovat, a co stát, to jiný důvod protestu. Třeba v Arizonském okrese Maricopa před sčítací místností skandovalo několik stovek demonstrantů podporujících prezidenta Donalda Trumpa a vyzývali k počítání hlasů. Někteří přišli ozbrojeni. Protestují ale i příznivci Trumpova vyzyvatele Joea Bidena. Policie už také po potyčkách zatkla několik lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty v USA Video: KTNV, AP

 
Článek

Demonstranti, kteří se ve čtvrtek shromáždili před sčítací místností v okrese Maricopa, si s sebou přinesli americké vlajky a také transparenty vyjadřující podporu Donaldu Trumpovi.

„Počítejte hlasy!” skandovali. Přesně to se přitom úředníci uvnitř snažili dělat. Někteří z demonstrantů přišli ozbrojeni. Podle stanice NBC vnikli členové extremistické organizace AZ Patriots (Arizonští patrioté) dovnitř, ale byli vyvedeni.

Na situaci rychle zareagovala volební komise, která na místo přivolala šerifa. „Naši zaměstnanci budou pokračovat ve své práci, která obnáší zorganizování voleb v druhém největším volebním okrsku v okrese. Výsledky zveřejníme večer, jak už jsme avizovali,” napsala komise na Twitteru s poděkováním policii.

Podle maricopského šerifa zatím nedošlo k žádným potyčkám ani zatčení. Dav je poklidný a policie ho monitoruje.

Dalším z hesel, která Trumpovi fanoušci provolávají, je „Fox News smrdí”. Právě tato republikánům nakloněná televize totiž jako první vyhlásila v Arizoně vítězem demokratického kandidáta Joea Bidena.

Podle Trumpova týmu tak učinila předčasně a měla by počkat na dopočítání všech hlasů.

Zatímco na jedné straně chtějí prezidentův štáb i jeho příznivci nechat dopočítat hlasy v Arizoně, na straně druhé Trump usiluje o zastavení sčítání v Michiganu, Wisconsinu, Pensylvánii a Georgii, kde jsou průběžné výsledky zatím těsné a kde se předpokládá, že by mohl v závěru bodovat hlavně Biden.

Foto: Edgard Garrido, Reuters

Protesty v arizonské Maricopě

Zatčení v Denveru, protesty proti rasismu

Maricopa nebylo jediné místo v USA, kde došlo k povolebním protestům. Třeba na Manhattanu požadovaly stovky demonstrantů započítání všech hlasů. Akce nesla název „Ochraňme výsledky”.

K potyčkám došlo ve městě Portland ve státě Oregon, které tento rok bylo epicentrem dění v souvislosti s protesty proti policejní brutalitě, které od května tohoto roku trvají v podstatě až do teď.

Oregonská policie musela řešit případy vandalství, rozmlácených oken, nelegálního graffiti. Zatkla 11 lidí.

ON-LINE: Biden dotahuje Trumpa v Pensylvánii a Georgii

Volby USA

Několik lidí bylo zadrženo v Denveru a minimálně tři lidé při protestech v Seattlu. Policie také zatkla několik lidí v Minneapolisu, kde se souběžně konají protesty jak proti výsledkům voleb, tak proti rasismu. Podle CBS došlo ke kolapsu dopravy. Není jasné, o čí stoupence primárně šlo.

Filadelfie protestuje po zastřelení černocha

Ve Filadelfii pokračují protesty proti smrti Waltera Wallace, kterého na konci října zastřelila policie. Demonstranti se spojili se skupinou, která požaduje sečtení všech odevzdaných hlasů v prezidentské volbě.

Policie zveřejnila záběry ze zastřelení černocha, po kterém vypukly ve Filadelfii protesty

Amerika

Obyvatelé Chicaga, kteří podporovali ve volbách Bidena, vyšli do ulic, protože se obávali, že prezident Trump soudně zamezí sečtení korespondenčních hlasů v nerozhodnutých státech. Demonstrující dav obklopil budovu Trump Tower (Trumpovu věž).

Opačná situace byla k vidění v Michiganu, kde průběžné výsledky nejdříve naznačovaly vítězství prezidenta, poté se ale začaly započítávat hlasy odevzdané poštou a čísla se otočila ve prospěch Bidena.

Trump chce přepočítání hlasů ve Wisconsinu

Volby USA

Demonstrující fanoušci opakovali Trumpův požadavek na zastavení sčítání. Podle některých totiž nebyl republikánům povolen dohled nad sčítáním. Pro takové tvrzení ale nejsou důkazy.

„Bylo tu několik zástupců, kteří tu po celou dobu sledovali a kontrolovali proces,” řekla tamní ministryně Jocelyn Bensonová. Každý, kdo se bude snažit sčítání hlasů narušit, bude podle ní muset odejít.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám