Hlavní obsah

Bratři si odseděli 31 let neprávem. Přiznali jim odškodné 1,5 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Porota v americkém státě Severní Karolína minulý týden přiznala 75 milionů dolarů (1,5 miliardy Kč) dvěma nevlastním bratrům, kteří byli v mládí nespravedlivě odsouzeni za znásilnění a vraždu 11leté dívky a strávili 31 let za mřížemi. Za každý z těchto roků by podle porotců měli oba dostat milion na odškodném a k tomu 13 milionů prostřednictvím pokuty pro viníka.

Foto: Michael Biesecker, ČTK/AP

Henry McCollum na fotografii z roku 2014

Článek

Rozhodnutí o odškodném vzešlo z federální stížnosti na porušení občanských práv Henryho McColluma a Leona Browna ze strany úřadů, uvedl list The Washington Post (WP). V roce 1983 byli odsouzeni poté, co je policie hodiny vyslýchala bez přítomnosti právníka, načež chlapci ve věku 19 a 15 let, podepsali doznání připravená vyšetřovateli. Oba nevlastní bratři tmavé pleti trpí mentálním postižením a v době trestního stíhání měli problémy s porozuměním psanému textu. Později uvedli, že přiznání podepsali, aniž by chápali, co to znamenalo.

Foto: Chuck Liddy, ČTK/AP

Leon Brown na fotografii z roku 2014

Na svobodu se dostali v roce 2014, když analýza DNA případ zavražděné 11leté dívky spojila s mužem, který si odpykával trest za jiný případ znásilnění a vraždy. McCollum a Brown následně vznesli civilní žaloby proti policejnímu sboru, který měl na starosti jejich stíhání, i proti městečku Red Springs, kde byla před více než 30 lety nalezena mrtvá dívka. Podle jejich právníků je vyšetřovatelé manipulativně dotlačili k přiznání viny.

Muslimský žák byl křivě obviněn z výroby bomby, žádá odškodné 380 miliónů

Amerika

„Porota nemohla vyslat silnější signál ohledně toho, že občané této země nebudou tolerovat nevhodné chování bezpečnostních složek a už nebudou slepě důvěřovat svědectvím policie na úkor těch od marginalizovaných lidí,” reagoval na páteční verdikt právní zástupce bratrů Elliott Abrams.

Přiznaná částka podle něj představuje nejvyšší udělené odškodné v dějinách Severní Karolíny a nejvyšší „souhrnný verdikt” v případech nesprávného odsouzení v historii USA. Scott MacLatchie, který ve sporu zastupoval jihovýchodní americký stát, se předtím podle agentury AP ve své závěrečné řeči snažil zpochybnit, že McCollum a Brown jsou nevinní. Na žádost WP o komentář prý nereagoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám