Hlavní obsah

Příznivci konspirační teorie QAnon očekávali Bidenovo svržení. Teď nevědí, co mají dělat

Stoupenci bizarní konspirační teorie QAnon, která Donalda Trumpa prezentuje jako Bohem vyvoleného bojovníka, jenž má Spojené státy zbavit nadvlády satanistických pedofilů, do poslední chvíle doufali, že se Joe Biden nestane americkým prezidentem. Po inauguraci však mezi stoupenci zavládlo rozčarování a řada z nich si teď klade otázku, jestli věřili správnému výkladu světa.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Objevilo se nové video z rabování Trumpových příznivců v KapitoluVideo: THE NEW YORKER, Novinky/AP

 
Článek

Podobně jako stoupenci sekty očekávající konec světa, který nepřišel, si nyní připadají někteří zastánci konspirační teorie QAnon. Upínali se totiž k Bidenově inauguraci jako k poslednímu momentu, kdy se vývoj událostí zvrátí na jejich stranu, všímá si server CNN, který o situaci v hnutí QAnon informoval.

„Bylo nám slíbeno zatýkání, odhalení, vojenský režim, utajené dokumenty. Kde to všechno je???????? (sic),“ ptal se jeden z uživatelů na kanálu chatovací služby Telegram, která má 128 uživatelů. „Děti jsou stále znásilňovány a jedeny. Každou „zas***ou minutu, BOŽE,“ vzýval další z nich, který se nevzdával naděje.

Jenže Joe Biden se ve středu stal 46. prezidentem a předpovídaná „bouře“, která měla podle konspiračních teoretiků přijít, nepřišla.

„Biden je náš prezident,“ napsal další z uživatelů. „Je na čase vypnout mobily a vrátit se do reality. Pokud se něco stane, tak se to stane, ale pro teď se odhlašuju ze všech sociálních médií. Byla to zábava, vážení, ale bohužel je konec,“ dodal.

Zradil jsi, Donalde, pláčou zhrzení trumpisté

Amerika

Další se však nevzdávali naděje a uvažovali o tom, že Bidenovo vítězství je jen další částí Trumpova promyšleného plánu. „Všechno, co se v příštích čtyřech letech stane, je ve skutečnosti zásluhou Donalda Trumpa,“ uvedla s nadějí další příznivkyně bez ohledu na to, že toto tvrzení se může velmi rychle obrátit proti QAnon.

Vše začíná u Q

Mezi příznivci je jistě mnoho internetových vtipálků, kteří to příliš vážně neberou, ovšem také velmi znepokojivý počet těch, kteří šílené teorii QAnon věří.

Teorie má počátek v roce 2017, kdy se na fóru 4chan objevil anonymní uživatel s přezdívkou Q Clearance Patriot (Vlastenec s prověrkou Q – vysoká prověrka zaručující přístup k utajeným informacím). Ten zveřejnil informace o operaci „Klid před bouří“, kdy bouří mělo být zatčení vysoce postaveného tajného spolku pedofilů.

Polovina Trumpových voličů věří, že demokraté jsou satanisté obchodující s dětmi

Volby USA

Na příspěvek se okamžitě nabalila řada bizarních konspiračních teorií. Lidé hlásící se ke QAnon (Anon je zkratkou pro anonymní) šíří jejich různé varianty. V kostce však lze říci, že považují některé hollywoodské hvězdy a politické odpůrce Donalda Trumpa (především z řad demokratů, ale i některých republikánů) za pedofily zapojené do satanistického kultu. Hillary Clintonová, Barack Obama či George Soros podle nich provozují obchod s dětmi a Kim Čong Un je jenom loutka CIA.

Trump v jejich podání je pak vyvolený Bohem, aby opět nastolil křesťanskou vládu. Tu nastolí jedním mocným úderem – bouří – během kterého dojde k velkému zatýkání a zavedení autoritativního křesťanského režimu.

Twitter smazal přes 70 tisíc účtů spojených s konspirací QAnon

Internet a PC

Násilností přibude, obávají se experti

Teorie se začala lavinovitě šířit již během roku 2017 na sociálních sítích. V roce 2018 největší skupinu smazalo internetové fórum Reddit. V tu chvíli se však o QAnon začalo mluvit i v mainstreamových médiích. Jejími horlivými propagátory byli například konzervativní komentátor televize Fox Sean Hannity či herečka Roseanne Barrová, známá především ze sitcomu Roseanne.

Obnovený sitcom Roseanne končí, hlavní hrdinka šířila rasistické urážky

Amerika

QAnon se rozšířil do celého světa, jen v Německu má zhruba 200 tisíc příznivců. Zdánlivou legitimitu těmto bizarním teoriím pak dodal loni přímo exprezident Trump, který sdílel na Twitteru některá tvrzení hnutí QAnon. To dodalo v očích stoupenců teorii na důvěryhodnosti.

Teď mezi stoupenci QAnon začíná narůstat napětí a frustrace. „Upřímně, je to chaos,“ uvedla Carla Hillová z Centra proti extremismu z Ligy proti hanobení (Anti-Defamation League – organizace bojující proti antisemitismu). „Frustrace narůstá. Je v tom zahanbení, vztek... Vzniká kolem toho řada nových konspirací a členové se začínají hádat mezi sebou,“ uvedla Hillová.

FBI varuje před útoky „patriotů” na kapitoly po celých USA

Amerika

Teorie, která v těžké době jasně definuje pachatele všeho zla a jediného zachránce, který je schopen tíživou situaci zvrátit, byla pro mnohé velmi pohodlnou cestou, jak se se vším vyrovnat. Konfrontace s realitou pak může mít vážné důsledky.

„Tenhle typ věci může v někom, kdo je už teď velmi úzkostný, vyvolat pocit, že je tlačen na pokraj šílenství,“ uvedl Marc Ambinder, zabývající se dezinformacemi na Annebergově škole žurnalistiky a komunikace při Univerzitě Jižní Kalifornie. Upozornil, že z toho důvodu je možné očekávat další násilí v USA, které zavládlo před dvěma týdny v Kapitolu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám