Hlavní obsah

FBI varuje před útoky „patriotů” na kapitoly po celých USA

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) v úterý vydal varování před chystanými násilnými nepokoji ozbrojených výtržníků před kapitoly ve všech státech USA. Podle FBI jsou nepokoje chystány na 20. ledna, kdy má být uveden do úřadu nový prezident Joe Biden. Stojí za tím podle FBI přívrženci končícího prezidenta Donalda Trumpa.

Foto: Jose Luis Magana, ČTK/AP

Jeden z výtržníků, který minulý týden vtrhl do amerického Kapitolu ve Washingtonu.

Článek

Nejbouřlivější nepokoje FBI očekává před Kapitolem ve Washingtonu, kde bude probíhat Bidenova inaugurace. „Mluvili o nějakých čtyřech tisících ozbrojených ´patriotů´, kteří chtějí obklíčit Kapitol a nepustit do něj žádného demokrata,“ cituje americká televize CNN demokratického člena Sněmovny reprezentantů Conora Lamba.

„Publikovali seznam pravidel pro ty, kdo se 'chtějí zapojit'. To znamená pravidla, kdy mají (účastníci výtržností pozn. red.) začít střílet a kdy ne. Znamená to, že jsou organizovaní a mají plán. Jsou odhodláni udělat to. Tvrdí, že jsou patrioti a zmiňují 1776 (rok vyhlášení nezávislosti),“ dodal Lamb.

Mezi americkými senátory se po útoku na Kapitol začal šířit koronavirus

Koronavirus

Kromě Washingtonu by se měli „patrioti“ sjednocení v podpoře Trumpa a odporu k Bidenovi podle FBI sejít i před kapitoly v 50 dalších státech USA.

Americké bezpečnostní složky jsou po násilnostech protrumpovských výtržníků v Kapitolu ve stavu pohotovosti. Panují obavy, že v rozjitřené atmosféře, která provází plánované předání prezidentských pravomocí, dojde k dalšímu násilí.

V souvislosti s útokem na Kapitol se vyšetřuje 25 případů terorismu

Amerika

Impeachment? Směšné, reagoval Trump

Dosluhující americký prezident Donald Trump bude v souvislosti s nedávnými nepokoji v Kapitolu pravděpodobně čelit ústavní žalobě a snaze o odvolání - tzv. Impeachmentu - za "podněcování vzpoury". Šéf Bílého domu tento plánovaný rok demokratů označil za „absolutně směšný a nevhodný”.

Ohrozil bezpečnost USA. Demokraté Trumpa v ústavní žalobě viní z podněcování k násilnému povstání

Amerika

"Co se týče impeachmentu, je to vlastně pokračování největšího honu na čarodějnice v dějinách politiky. Je to směšné. Je to absolutně směšné. Myslím, že to vyvolává ohromné nebezpečí pro naši zemi a vyvolává to ohromný hněv. Nechci žádné násilí," prohlásil Trump podle agentury AP.

Reklama

Výběr článků

Načítám