Hlavní obsah

Polovina Trumpových voličů věří, že demokraté jsou satanisté obchodující s dětmi

Právo, Daniel Drake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Polovina voličů, kteří mají v úmyslu volit prezidenta Donalda Trumpa, věří konspirační teorii QAnon. Ta tvrdí, že vrcholní představitelé Demokratické strany a další celebrity jsou součástí satanistické organizace obchodující s dětmi. Pouze 17 procent Trumpových voličů uvedlo, že teorii nevěří. Vychází to z nového průzkumu společností Yahoo/YouGov.

Foto: Elijah Nouvelage, Reuters

Podporovatelka Donalda Trumpa s trikem a odznáčkem QAnon

Článek

Průzkum ukazuje, že velká část Trumpových podporovatelů vůbec nepochybuje o pravdivosti krajně pravicové konspirační teorie QAnon. Autoři výzkumu se ptali registrovaných voličů, kteří uvedli úmysl volit v nadcházejících volbách současnou hlavu státu, na následující otázku: „Věříte, že vrcholní představitelé Demokratické strany jsou součástí elitářských kruhů, které obchodují s dětmi?”

Jen 17 procent Trumpových voličů odpovědělo „ne”, zatímco 50 procent tezi věří, zbylých 33 procent si není jistých.

Konspirační teorie tvrdí, že řada vlivných celebrit včetně demokratických politiků jsou členy satanistické organizace, která obchoduje s dětmi. Ty pak někdy i pojídá. Tvrzení není podloženo žádnými důkazy ani fakty. Podle průzkumu si 52 procent Trumpových fanoušků myslí, že se prezident snaží údajné pedofilní společenství demokratů rozbít. To je paradoxně více lidí, než kolik řeklo, že takové teorii vůbec věří. Nemyslí si to 12 procent Trumpových voličů, 37 procent si není jistých.

Trump teorii neodsoudil

Prezident Trump opakovaně sdílel některé konspirační příspěvky a od teorie QAnon se nikdy nedistancoval. V poslední debatě na stanici NBC ho k tomu explicitně vyzvala moderátorka Savannah Guthrieová. „Proč prostě neřeknete, že to je šílené a není to pravda (co hlásá konspirační teorie QAnon)?” ptala se Guthrieová.

Trump odmítl, že by o teorii něco věděl. „Vím jen to, že vystupují proti pedofilii, bojují proti ní velmi tvrdě,” řekl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Video: Reuters

FBI ji považuje za nebezpečnou

Expertka na dezinformace Nina Jankowiczová z organizace Wilson Center je výsledky průzkumu znepokojená. „Faktem je, že QAnon je hnutí, konspirace, která může podle FBI potenciálně podněcovat k násilným až teroristickým činům v této zemi. To není něco, na čem se můžeme neshodnout v závislosti na tom, které politické straně fandíme,” uvedla.

Američané se hrnou k volbám v předstihu

Volby USA

Přesně to přitom průzkum ukazuje. 47 procent Trumpových voličů si není jistých, zda je či není QAnon konspirační teorií. Pouze 16 procent uvedlo, že jde o „extrémistickou konspirační teorii bez jakýchkoli faktických důkazů”. Se stejným výrokem přitom souhlasilo 85 procent voličů Joea Bidena.

QAnon

  • Řada konspiračních teorií založených na informací od domnělého vládního zdroje, který si řiká Q. Ten anonymně přispívá na řadu různých sociálních sítí.
  • Tvrdí například, že prezident Trump vede tajnou válku proti jakémusi „hlubokému státu”, jehož součástí jsou elitní demokraté a hollywoodské hvězdy.
  • Ti společně ovládají obchodování s dětmi, které údajně občas vyloženě pojídají.
  • Mezi další nepodložená tvrzení patří například to, že John F. Kennedy mladší žije, J.P. Morgan potopil Titanic, nebo, že Kim Čong-un je jen nastrčená loutka americké tajné služby
  • Údajný informátor začal příspěvky psát již v roce 2017, logo QAnon se poté začalo objevovat na Trumpových mítincích

Reklama

Výběr článků

Načítám