Hlavní obsah

Odvrácená strana lockdownu: Američtí studenti páchají sebevraždy, Biden chce školy otevřít

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Las Vegas

Od uzavření škol v Las Vegas brzo uplyne rok. Neziskové organizace za tu dobu zaznamenaly přes tři tisíce upozornění na psychické problémy a volání o pomoc. Osmnáct dětí si vzalo život. Někteří radní pro školství apelují na co nejrychlejší otevření škol. Prezident Joe Biden slíbil, že tak učiní do 100 dní od nástupu do funkce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Když jsme zpozorovali nárůst v počtu dětských sebevražd, tak jsme si uvědomili, že nemůžeme pořád jen sledovat čísla o covidu,“ uvedl radní pro školství okresu Clark County v Nevadě Jesus Jara. „Musíme najít způsob, jak se o naše děti postarat, dávat na ně pozor. Musí začít vidět nějaký posun, nějakou naději,“ vysvětlil.

Jednotlivé státy čím dál více přehodnocují, zda je distanční výuka opravdu z hlediska zdraví lepší. Na jedné straně otevření škol způsobilo, že část učitelů onemocněla, a často i zemřela. Distanční výuka si ale zase vyžádala daň na akademické a psychické straně.

Kde hledat pomoc při duševní krizi

Zdraví

Jak uvádí deník New York Times (NYT), nárůst v sebevraždách nemusí s uzavřením škol nutně souviset. Data sesbíraná Centrem pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) nicméně ukázala, že v průběhu pandemie vyhledávali mladiství nouzovou pomoc kvůli psychologickým problémům více než kvůli čemukoli jinému.

Sebevražda před spolužáky

Příčinu sebevražd je i v „normální“ době těžké odhadnout. O to více podmínky pro práci expertů na duševní zdraví ztížila pandemie.

Můj syn zemřel na koronavirus. Ale ne tak, jak si myslíte.
Brad Hunstable, otec jedné z obětí

Podle Grety Massettiové ze CDC je spojitost s uzavřením škol nasnadě. Školní prostředí představovalo pro miliony dětí místo pro socializaci. Řada amerických škol navíc poskytuje různé poradny a další služby pro duševní zdraví.

Ve zmiňovaném Clark County si za posledních devět měsíců vzalo 18 dětí život. To je dvojnásobek toho, co za stejné období minulý rok. Nejmladšímu dítěti bylo 9 let. Jeden ze studentů po sobě zanechal vzkaz, neměl se prý už na co těšit. Další se zase zastřelil v průběhu on-line výuky, přímo před zraky svých kamarádů.

Zavřené školy znepokojují odborníky. Obavy z prohlubování rozdílů mezi žáky sílí

Věda a školy

„Cítím za to zodpovědnost. Všechno to jsou moje děti,“ říká Jara deníku.

Za otevření škol bojoval v průběhu léta také tehdejší prezident Donald Trump. CDC i nevládní organizace varovaly, že absence osobní výuky zásadně ovlivní psychiku studentů. „Vzhledem k politicky vyostřené atmosféře byla tato varování vnímána jako šíření paniky,“ píše NYT.

Do 100 dní otevřeme, slibuje Biden

Dva dny poté, co pohřbil svého 12letého syna, natočil Brad Hunstable z Texasu video, které okamžitě obletělo celou zemi. „Můj syn zemřel na koronavirus. Ale ne tak, jak si myslíte,“ říká ve videu.

Prezident Spojených států amerických Joe Biden. Zvítězil při třetím pokusu

Volby USA

V nedávném rozhovoru situaci problémy svého zesnulého syna přiblížil. Chyběli mu kamarádi a fotbal, řekl. Místo toho jen celý den hrál videohry a nakonec se oběsil - jen čtyři dny před svými 13. narozeninami.

Virální video má po internetu miliony zhlédnutí. O jeho synovi dokonce vznikl dokument. „Nesnažil jsem se o nějaké politické vyjádření. Snažil jsem se zachránit životy,“ uvedl Hunstable.

Maturanty by mohly pustit do škol testy ze slin. Termín je ale nejasný

Koronavirus

Když se na podzim většina škol v Nevadě rozhodla neotevřít, ozvali se i ostatní rodiče, kteří v průběhu pandemie přišli o své děti.

Nový prezident Biden představil plán na zrychlení očkování, zvýšení testovacích kapacit. Jeho administrativa vynaloží několik miliard na to, aby se mohly školy otevřít už v prvních 100 dnech jeho prezidentství.

Tou dobou už budou děti mimo školu jeden rok.

Anketa

Mají vaše děti kvůli zavřeným školám psychické problémy?
Ano
68,6 %
Ne
28,7 %
Nepoznám to
2,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1396 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám