Hlavní obsah

Objevilo se další video s umírajícím černochem. Nemohu dýchat, řekl před zásahy taserem

Austin

V souvislosti s úmrtím černocha George Floyda po zásahu policie se objevilo další video, na němž zasahují američtí strážci zákona proti Afroameričanovi. Pochází z loňska a je na něm vidět, jak policisté proti muži použijí taser. Krátce na to muž zemře.

Nemocný černoch po loňském zákroku policie v Austinu zemřelVideo: Novinky/AP

 
Článek

Policisté se rozhodli 40letého Javiera Amblera zadržet loni 28. března u texaského Austinu kvůli dopravnímu přestupku, podle agentury AP neztlumil dálková světla. Zásah policistů byl natáčen pro pořad o policejní práci Live PD společnosti A Network.

Asi 180kilový Ambler říkal policistům, že chce splnit jejich požadavky, aby si lehl na břicho, ale nemůže, protože má srdeční potíže. „Já nevzdoruju, pane, já jen nemohu dýchat.“ řekl Ambler. I přesto mu policisté zkroutili ruce za zády a tlačili ho k zemi se slovy „Udělejte, o co jsem vás požádal.“

„Já nemohu,“ řekl Ambler. To byla jeho poslední slova. Zasahující zástupci šerifa pak použili čtyřikrát taser, než zjistili, že je Ambler v bezvědomí. Než přijela záchranka, provedli kardiopulmonární resuscitaci. Za mrtvého byl Ambler prohlášen v nemocnici.

Jednoho z policistů stíhaných za smrt Floyda pustili z vazby. Zaplatil kauci 17 milionů

Amerika

Pořady o zásazích policie se ruší 

Zpráva o jeho smrti se rozšířila v pondělí, když byl pohřbíván George Floyd, který se stal také obětí násilného postupu amerických policistů vůči černochům. Na případ upozornil deník Austin American-Statesman, který si vyžádal záznam ze zásahu na základě zákona o veřejných informacích.

Video ze zásahu proti Amblerovi, které se ten večer natáčelo pro pořad o práci policie Live PD, bylo zničeno po ukončení policejního vyšetřování, uvedla společnost A Ve středu oznámila, že se rozhodla pořad Live PD, který běžel čtyři roky, zrušit. V prohlášení pro list USA Today uvedla: „Nyní je kritická doba pro naši národní historii a my jsme se rozhodli ukončit natáčení Live PD.“ Nevyloučila však, že bude v budoucnosti natáčet jiné pořady přibližující naživo policejní práci. Ještě předtím odložila A vysílání dvou nových dílů připravených na víkend kvůli památce George Floyda.

Po zakleknutí při zatýkání v USA zemřel černoch už loni, policie teď ukázala video

Amerika

V úterý zrušila podobný pořad Cops (Poldové) společnost Paramount: „Cops už nejsou na Paramount Network a nemáme žádné aktuální plány, že by se v budoucnu vrátili.” Paramount v pondělí stáhl premiéru nového dílu seriálu. Pořad se vysílal od roku 1989 na stanici Fox, která ho uváděla 25 let, pak se přesunul na Paramount, kde se vysílal šest let.

Reklama

Výběr článků

Načítám