Hlavní obsah

Po zakleknutí při zatýkání v USA zemřel černoch už loni, policie teď ukázala video

Novinky, jem
Oklahoma City

Agentura AP v souvislosti se smrtí George Floyda ve středu zveřejnila video z loňského policejního zákroku na jiného černocha v Oklahomě, který po šarvátce a zaklenutí strážci zákona rovněž zemřel. Šlo o uživatele pervitinu, který trpěl astmatem, rozedmou plic a onemocněním srce. Při zatýkání utíkal a pokoušel se přeprat tři policisty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Loňský zásah policistů z Oklahomy proti ozbrojenému černochovi, který následně zemřelVideo: Oklahoma City Police, AP

 
Článek

Video agentury AP je sestříhané ze záběrů kamer umístěných na uniformách zasahujících policistů v Oklahoma City. Je na něm vidět nejprve to, jak podezřelý Derrick Elliot Scott policistům utíká a pak se vzpouzí. Policisté mu nasazují páky, posléze ho zakleknou a nasadí mu pouta.

Podobnost případů Derricka Scotta a George Floyda tkví v tom, že oba se při zatýkání bránili přesile, oba po zakleknutí křičeli, že nemohou dýchat, a oba následně zemřeli v nemocnici.

Minneapolis chce po smrti Floyda zrušit městskou policii

Amerika

Bezvědomí předstíral, tvrdila policistka

Na videu, která policie v Oklahomě zveřejnila v pondělí, je vidět, jak dvaačtyřicetiletý Scott po chvíli přestává reagovat, a ze záznamu se zdá, jako by ztratil vědomí. Policistka ale po příjezdu přivolaných záchranářů tvrdí, že bezvědomí jen předstíral.

V Houstonu se rodina rozloučila se zabitým Floydem

Amerika

„Utíkal před námi od mého služební auta až sem, chvíli jsme se s ním prali a pacifikovali ho, nechtěl nám dát ruce (abychom mu mohli nasadit pouta pozn. red.), ve chvíli, kdy jsme ho spoutali a našli zbraň, rozhodl se předstírat bezvědomí,“ říká na záznamu policistka Ashley Copelandová.

Nařízená pitva u Scotta prokázala jako pravděpodobnou příčinu smrti zkolabovanou plíci, přičemž k úmrtí ale mohlo podle patologů přispět užití metamfetaminu (pervitinu), astma, rozedma plic a onemocnění srdce, uvedla agentura AP.

V USA se ozývají hlasy volající po rozpuštění policie

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám