Hlavní obsah

Jednoho z policistů stíhaných za smrt Floyda pustili z vazby. Zaplatil kauci 17 milionů

Minneapolis

Jeden ze čtyř nyní již bývalých minneapoliských policistů stíhaných v případu smrti černocha George Floyda byl propuštěn na kauci. Thomas Lane, kterého americká prokuratura obvinila z napomáhání vraždě, opustil vazbu po složení 750 000 dolarů (17,6 milionu korun), uvedla ve středu agentura Reuters, která se o původu peněz nezmínila.

Foto: HCSO, Reuters

Bývalý policista z Minneapolis Thomas Lane

Článek

Lane spolu s dalšími dvěma kolegy podle prokuratury napomohli vraždě tím, že nezastavili policistu Dereka Chauvina, který při zásahu v Minneapolisu Floydovi klečel takřka devět minut na krku, i když si muž stěžoval, že nemůže dýchat. Chauvin čelí obvinění z vraždy.

Floydova smrt vyvolala v USA nevídanou vlnu demonstrací proti rasové nerovnosti a policejní brutalitě, protesty v mnoha městech přerostly v násilnosti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zákrok policistů proti Georgi Floydovi a co mu předcházeloVideo: DRAGON WOK/DARNELLA FRAZIER, AP

Všechny čtyři policisty policie po incidentu propustila ze svých řad. O několik dní později byl zadržen a obviněn z vraždy Chauvin, následně z napomáhání vraždě i jeho tři kolegové Thomas Lane, J. Kueng a Tou Tha.

V případu černocha Floyda změnili kvalifikaci činu a obvinili i kolegy policisty

Amerika

Pro Chauvina stanovil soud výši kauce na 1,25 milionu dolarů (29 milionů korun) a pro zbývající trojici milion dolarů (23,5 milionu korun).

V případě splnění dalších podmínek, jako jsou mimo jiné odevzdání cestovních dokladů, závazek neopustit americký stát Minnesotu či odevzdání případných zbraní, se kauce sníží na jeden milion pro Chauvina a 750 000 dolarů pro ostatní. Lane k propuštění využil kauci se splněním podmínek.

Foto: Cedric Hohnstadt Illustration, Reuters

Thomas Lane na obrázku od soudu

Laneův právní zástupce Earl Gray médiím řekl, že jeho klient se snažil Floydovi pomoci. Uvedl také, že byl teprve čtvrtým dnem v práci a že Chauvin byl jeho školitel, kterého měl poslouchat.

„Co měl můj klient udělat, když ne poslouchat školícího důstojníka?” řekl Gray. Laneův právník nyní podle médií připravuje žádost o stažení obvinění.

Foto: HCSO, Reuters

Čteřice obviněných minneapoliských policstů Derek Chauvin, Tou Thao, J. Alexander Kueng a Thomas Lane

Reklama

Výběr článků

Načítám