Hlavní obsah

Klíčový člen amerického Senátu se rozhodl nehlasovat pro svědky

Jeden z umírněných republikánů v americkém Senátu Lamar Alexander se rozhodl nepodpořit žádost demokratů o předvolání svědků při rozhodování o ústavní žalobě na prezidenta Donalda Trumpa. Aby byli svědci předvoláni, potřebovali demokraté získat hlasy čtyř senátorů, kteří se v této věci zatím nerozhodli. Alexander byl jedním z nich a ve čtvrtek večer místního času ohlásil, že předvolání svědků nepodpoří.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Prezident Donald Trump

Článek

Hlasování o svědcích se očekává během pátku. Zamítnutí svědků může podle agentury AP umožnit rychlý konec jednání o ústavní žalobě na Trumpa. Prezident jí čelí za zneužití funkce a obstrukce vůči Kongresu.

Alexander řekl, že nejsou potřeba další informace k prokázání faktu, že Trump nespáchal čin, za nějž byl měl být z funkce sesazen.

Jsi Jidáš, buší republikáni do „zrádce“ Romneyho

Zahraniční

Demokraté chtěli, aby byl předvolán zejména někdejší Trumpův bezpečnostní poradce John Bolton. Ve své připravované knize totiž podle deníku The New York Times tvrdí, že se mu Trump loni v létě svěřil, že chce zmrazit vojenskou pomoc Ukrajině, pokud mu Kyjev v kampani před letošními prezidentskými volbami nepomůže. Právě kvůli této ukrajinské kauze vznesla na Trumpa Sněmovna reprezentantů, ovládaná demokraty, žalobu, ve které ho viní ze zneužití pravomocí a z obstrukcí vůči Kongresu.

Američtí senátoři při projevech k impeachmentu luštili křížovky. Hodili i vlaštovku

Amerika

V hlasování o předvolání svědků potřebují demokraté, kteří mají ve 100členném Senátu 47 hlasů, získat nejméně čtyři republikánské hlasy.

Spekulovalo se, že kromě Alexandera by z republikánů pro svědky mohli hlasovat Mitt Romney, Lisa Murkowskiová a Susan Collinsová. Romney a Collinsová ve čtvrtek řekli, že předvedení svědků podpoří. Alexanderovo rozhodnutí ale znamená, že se republikánům podaří předvolání svědků zablokovat.

Republikáni v Senátu chtějí projevy k impeachmentu stihnout za čtyři dny

Amerika

V Senátu by měly během pátku zaznít závěrečné argumenty a pak by se mělo hlasovat o svědcích. Nevylučuje se, že by pak mohlo rychle následovat závěrečné hlasování. V něm by k Trumpově odvolání byla potřebná dvoutřetinová většina, což vzhledem k poměru sil v Senátu není podle odborníků dosažitelné.

Reklama

Výběr článků

Načítám