Hlavní obsah

Kdo může za smrt George Floyda? Expolicisté házejí vinu jeden na druhého

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minneapolis

Několik videí jasně zachytilo průběh zásahu proti Georgi Floydovi v Minneapolisu, jemuž klečel na krku devět minut Derek Chauvin. Přesto čtyři stíhaní za vraždu házejí vinu jeden na druhého, uvedl list The Guardian po pátečním slyšení u soudu. Jejich advokáti dokonce chtějí, aby se s každým konal separátní proces.

Foto: David Joles, ČTK/AP

Bývalého policisti Dereka Chauvina odvádějí po slyšení.

Článek

Chauvin, který Floydovi klečel 25. května na krku, i když Floyd říkal, že nemůže dýchat, hází vinu na zbylé tři zasahující. Jeho právní zástupce Eric Nelson zdůraznil, že na místě činu byli jako první Thomas Lane a J. Alexander Kueng, kteří zareagovali na telefonát, že se Floyd pokusil platit padělanými penězi. Podle něj právě oni mohou za to, že Floyd po zásahu zemřel.

Lane a Kueng sice byli přesvědčení, že je Floyd pod vlivem návykových látek a zavolali zdravotníky, ale už jejich příjezd neurgovali. Místo toho zápolili, aby ho přemohli a dostali do služebního vozu. Tím mu zhoršili podmínky, tvrdí Nelson: „Kdyby záchranka přijela o tři minuty dříve, mohl Floyd přežít, kdyby se Kueng a Labe snažili deeskalovat situaci, Floyd by mohl přežít. Kdyby Kueng a Lane zaznamenali jasná znamení předávkování opioidy a zajistili pomoc, jako je podání naloxonu, mohl Floyd přežít.“

Chauvin měl od začátku pocit, že byl Floyd pod vlivem opioidu fentanylu, což prokázala pitva, ale jeho dávka nebyla smrtelná.

Foto: Hcso, Reuters

Stíhaní expolicisté z Minneapolisu (od levého horního roku po směru hodinových ručiček) Derek Chauvin, Tou Thao, Thomas Lane and J. Alexander Kueng

Obhájci Lanea a Kuenga namítají, že šlo o nováčky, kteří se nechali vést zkušeným Chauvinem. Obhájce posledního ze čtveřice, jímž je Tou Theo, dodal, že jeho role úplně jiná - měl jen držet dav v povzdálí a zajistit místo zásahu.

Obvinění z vraždy

Obhájce Chauvina Nelson řekl při slyšení, jehož se jeho mandant poprvé osobně zúčastnil, že žalobci musejí prokázat, že Chauvinovým záměrem bylo napadnout Floyda a že ostatní to věděli. Chauvin je totiž obviněn ze vraždy druhého a třetího stupně a ze zabití, zbylí tři za napomáhání vraždy druhého stupně a zabití. Vražda druhého a třetího stupně je předem plánovaná.

Expolicisté z případu George Floyda stanuli před soudem, kauce milion dolarů

Amerika

V žalobě stojí: „Všichni čtyři obvinění spolupracovali na vraždě Floyda. Chauvin, Kueng a Lane tlačili Floyda k zemi, zatímco Thao zastavil dav, aby nezasahoval a umožnil zbylým třem zaujmout jejich pozice (při zásahu proti Floydovi). Obvinění také probírali a koordinovali své akce při incidentu.“

Zbylí tři obvinění tvrdí podle Nelsona, že „pokud byl zločin spáchán, nevěděli o tom a nepodíleli se na něm. Obviňují Chauvina“.

Floyd byl v době smrti pod vlivem analgetik. Na vraždě to nic nemění, potvrdili lékaři

Amerika

Žalobci také odmítají ideu obhájců, aby byl každý souzen zvlášť, což by vedlo k tomu, že by procesy nebyly spravedlivé a důkazy proti jednomu z obviněných by mohly ovlivnit procesy s dalšími. Navíc by pro pozůstalé bylo neúnosné procházet čtyřmi procesy.

Reklama

Výběr článků

Načítám