Hlavní obsah

Fidži zabavilo jachtu ruského oligarchy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřady na Fidži zabavily ve čtvrtek jachtu ruského oligarchy Sulejmana Kerimova v ceně 300 milionů dolarů (6,9 miliardy korun). Učinily tak poté, co je o to požádaly Spojené státy, které na Rusko uvalily sankce za jeho invazi na Ukrajinu. S odvoláním na americké ministerstvo spravedlnosti to uvedla agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Kerimovova superjachta Amadea

Článek

Soud na Fidži v úterý rozhodl, že Spojené státy mohou zabavit superjachtu vlastněnou ruským miliardářem, jehož rodina kontroluje těžařskou firmu Poljus.

Luxusní loď Amadea připlula na Fidži minulý měsíc po 18denní plavbě přes Pacifik z Mexika. Poté ji zadržela policie.

Úřady v řadě zemí zabavily luxusní plavidla a vily ruských miliardářů v reakci na sankce uvalené na Rusko kvůli jeho invazi na Ukrajinu.

Moskva tvrdí, že Ukrajinu osvobozuje od nacismu a své působení označuje jako speciální vojenskou operaci.

Ruskému oligarchovi zabavili v Německu největší superjachtu na světě

Válka na Ukrajině

Spojené státy na Kerimova uvalily sankce již v letech 2014 a 2018 v reakci na ruské činy v Sýrii a na Ukrajině. Odvetné postihy na něj zavedla také Evropská unie.

O zabavení jachty se zasadila zvláštní jednotka amerického ministerstva spravedlnosti nazvaná KleptoCapture, jejímž cílem je dohlížet na dodržování sankcí namířených proti ruským oligarchům, které byly zavedeny kvůli ruskému vpádu na Ukrajinu.

Úřad pro kontrolu zahraničního majetku amerického ministerstva financí označil Kerimova za člena skupiny ruských oligarchů, kteří profitují z korupce ruské vlády a jejích aktivit po celém světě, včetně okupace Krymu.

Reklama

Výběr článků

Načítám