Hlavní obsah

Doug Emhoff – budoucí druhý gentleman USA

Novinky, Daniel Drake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké volby přinesly mnoho prvenství. Společně s historicky první ženou ve viceprezidentském úřadě Kamalou Harrisovou se logicky pojí také první „druhý gentleman”. Tím se stane její manžel, šestapadesátiletý právník Douglas Emhoff. „Jsem prostě jen chlápek,” říká.

Foto: Michael Perez, ČTK/AP

Doug Emhoff - manžel zvolené viceprezidentky Kamaly Harrisové

Článek

Douglas Craig Emhoff se narodil v roce 1964 v newyorské čtvrti Brooklyn do židovské rodiny. Když mu bylo 17, rodina se přestěhovala do Kalifornie, kde Emhoff odmaturoval. Bakalářské studium absolvoval na Kalifornské státní univerzitě, odkud poté přešel na právnickou vysokou školu. Právu se věnuje celý život.

Je spousta symboliky v tom vidět muže, jak ustupuje od své velmi úspěšné kariéry, aby podpořil kariéru své manželky.
Kim Nalderová, politoložka

Na rozdíl od budoucí první dámy Jill Bidenové, která chce i nadále působit jako učitelka, hodlá Emhoff z práce odejít. Po celé volební období chce být plně oporou své manželce. Politoložka Kim Nalderová považuje jeho rozhodnutí za přelomové.

Kamala Harrisová: Kdo je Bidenova viceprezidentka, která přepisuje dějiny

Volby USA

„Je spousta symboliky v tom vidět muže, jak ustupuje od své velmi úspěšné kariéry, aby podpořil kariéru své manželky,” vysvětluje.

Emhoff se ovšem svým odchodem zároveň vyvaruje nařčení z potenciálního střetu zájmů, jelikož jeho právní firma zastupuje celou řadu klientů, se kterými federální vláda z principu musí komunikovat.

V průběhu posledního roku se skamarádil s Chastenem Buttigiegem, manželem někdejšího prezidentského kandidáta Peta Buttigiege. Podle něj bylo za poslední měsíce poznat, že se v Emhoffovi řada lidí vidí. „Baví je si s ním povídat a rádi se s ním fotí,” popsal Chasten Buttigieg.

Vzhledem k tomu, že Spojené státy nikdy nezažily viceprezidentku, neexistuje oficiální název pro pozici, kterou bude její manžel zastávat. Zvolený prezident Joe Biden ho ale v průběhu kampaně označoval za prvního „druhého gentlemana”.

Foto: Gillis Benedict, Reuters

Emhoff se kampaně velmi aktivně účastnil

Od rande naslepo k Bílému domu

Emhoff je ženatý už podruhé. S první manželkou, filmovou produkční Kerstin, má dvě dnes již dospělé děti. Manželství vydrželo 16 let. Svou druhou manželku Harrisovou poprvé poznal na takzvaném „rande na slepo”, které zorganizovala jejich společná kamarádka. Podle Emhoffa šlo o lásku na první pohled a hned rok na to se vzali.

Harrisová tehdy ještě nebyla političkou, působila jako prokurátorka v Kalifornii. Když v roce 2015 kandidovala do Senátu, Emhoff si podle svých slov začal připadat jako „politický choť”.

S bývalou manželku má podle všeho skvělý vztah. Harrisová před rokem pobavila novináře, když rodinu popsala jako „možná až přílíš funkční”. Kerstin Emhoffová se do letošní kampaně zapojila také, když nabídla štábu svoje zkušenosti z kreativního odvětví. „Co že chce ta exmanželka dělat?” vzpomíná na reakci dobrovolníků.

„Momala” a chlápek

Harrisová zatím vlastní potomky nemá, podle svých slov si ale plně užívá trávení času se svými nevlastními dětmi, Colem a Ellou. „Pár let poté, co jsme se s Dougem vzali, se Cole s Ellou rozhodli, že se jim termín 'nevlastní matka' nelíbí. Začali mi proto říkat 'Momala',” líčila Harrisová. Toto označení vtipně kombinuje jméno Kamala se slovem mamele, které v jidiš znamená „matička”.

Kamala Harrisová je první ženou (a zároveň první ženou tmavé pleti) zvolenou do viceprezidentského úřadu. Po otci je jamajského a po matce indického, respektive tamilského původu.

Soužití s Harrisovou otevřelo Emhoffovi oči. Pokaždé, když bez problému projde bezpečnostní kontrolou na letišti, nebo prohodí vtípek k ochrance, připomene mu manželka dvojí metr, který v americké společnosti stále panuje. „Uvědomuješ si, že by se tohle nedělo, kdybys nebyl bílej týpek?” říkává svým typicky neformálním stylem.

Na svou novou roli je Doug Emhoff připraven. S ohledem na svůj obor se hodlá věnovat především otázkám souvisejícím se soudnictvím. „Jsem prostě jen chlápek, nejsem politik,” vysvětloval před měsícem časopisu Marie-Claire.

Kdo je Doug Emhoff

  • Narodil se 13. října 1964.
  • Vystudoval Kalifornskou státní univerzitu a poté Univerzitu Jižní Kalifornie.
  • Celý život pracuje jako právník.
  • Ze svého prvního manželství má dvě děti, syna Colea a dceru Ellu.
  • Roku 2014 se oženil s tehdejší prokurátorkou a v součanosti zvolenou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám