Hlavní obsah

Demonstrace u Kapitolu nebyla spontánní, stáli za ní lidé spojení s Trumpovou kampaní

Novinky, Alex Švamberk
Washington

Trumpovi spolupracovníci z neúspěšné kampaně za jeho znovuzvolení hráli klíčovou roli při pořádání demonstrace ve Washingtonu z 6. ledna. Uvedla to základě svých zjištění agentura AP a podotkla, že to vyvrací obraz spontánního protestu. Demonstrace vyvrcholila útokem na Kapitol, který si vyžádala pět lidských životů.

Foto: Julio Cortez, ČTK/AP

Demonstranti před vpádem do Kapitolu

Článek

Že nešlo o spontánní akci, potvrzuje i nyní už neaktivní webová stránka MarchtoSaveAmerica.com, kde stálo: „V 13:00 protestujeme v Kapitolu“. Pochodem na Kapitol a útokem na něj vyvrcholily dva dny akcí ve Washingtonu, které pořádali příznivci Trumpa, kteří měli na dosluhujícího prezidenta vazby.

„Mítink za záchranu Ameriky” pořádala na federálním pozemku Ellipse u Bílého domu protrumpovská organizace Women for America First. Na dodatku k povolení od Služby národních parků je uveden seznam půltuctu organizátorů, kteří ještě o pár týdnů dřív dostávali tisíce dolarů z Trumpovy kampaně za jeho znovuzvolení. Také další pořadatelé, kteří svolali akci na stejný den a místo, mají těsné vazby na Bílý dům.

Při útoku na Kapitol zemřeli čtyři lidé, ve Washingtonu je zákaz nočního vycházení

Amerika

Vedení kampaně za znovuzvolení Trumpa prohlásilo, že „neorganizovalo, neřídilo ani nefinancovalo mítink“. Zdůraznilo také, že žádný ze současných členů kampaně se do útoku nezapojil. A pokud ano, tak to prý „neudělal na základě nařízení vedení Trumpovy kampaně“.

Megan Powersová, což byla jedna z dvou operativních manažerek demonstrace z 6. ledna, však pracovala pro Trumpovu kampaň. Ve svém profilu na profesní síti LinkedIn dokonce uváděla, že byla ještě v lednu ředitelkou kampaně. Na dotaz agentury AP neodpověděla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kamera zachytila, jak demonstranti strhávají zátarasy před KapitolemVideo: AP

AP našla nejméně tři poradce Trumpovy kampaně, kteří jsou jmenováni na povolení k pořádání manifestace. Ti v posledních dnech deaktivovali nebo zrušili své profily na sociálních sítích a odstranili tweety spojené s akcí.

Jednou z nich je Caroline Wrenová, která se po dlouhá léta zabývala sháněním prostředků pro kampaně republikánů. Na povolení je označena jako VIP poradce. Od půlky března do půlky listopadu dostávala měsíčně od společnosti Donald Trump for President 20 000 dolarů. Poté, co se na ni obrátila AP, vymazala své tweety a pak zablokovala svůj účet na Twitteru.

Dalším jménem spojeným s Trumpem je Maggie Mulvaneyová, což je neteř bývalého Trumpova hlavního poradce Micka Mulvaneye. Ta je označena na povolení jako VIP Lead. Podle LinkedIn pracovala jako ředitelka finančních operací Trumpovy kampaně a až do 13. listopadu brala 10 000 dolarů měsíčně.

Republikáni vzali útočníky na Kapitol den předem na exkurzi, aby se tam vyznali, tvrdí demokraté

Amerika

Mlčí i organizace Women for America First, které se AP zeptala, jak byla akce financována, jak do ní byla zapojena Trumpova kampaň. Její předsedkyně Amy Kremerová jen odsoudila útok a uvedla, že byl iniciován po mítinku partou potížistů.

Drahé profesionální vybavení 

Předsedkyně do akce zapojené organizace Moms for America (Mámy pro Ameriku) Kimberly Fletcherová AP řekla, že si napřed nebyla vědoma, že je do manifestace zapojena Trumpova kampaň. Došlo jí to až na začátku ledna, když se stavělo pódium ve Washingtonu. „Když jsem se tam dostala a viděla velikost pódia a všechno kolem, říkala jsem si, fíha, to si asi nemůžeme dovolit. Bylo to velké pódium, velmi profesionální pódium.” Pro AP dodala: „Nevěděla jsem, kdo je v pozadí a kdo to dal dohromady.“

Na akci bylo i profesionální ozvučení a tři obří obrazovky, na nichž byl vidět promlouvající prezident, který opět bez důkazů zpochybnil výsledky voleb, v nichž prohrál. Manažerem pódia byl podle povolení zakladatel a předseda firmy Event Strategies Tim Unes, který má dlouhodobé vazby na Trumpa. Loni tato organizace dostala od Trumpovy kampaně 1,3 milionu za audiovizuální služby, jak plyne seznamu výdajů kampaně.

Reklama

Výběr článků

Načítám