Hlavní obsah

Republikáni vzali útočníky na Kapitol den předem na exkurzi, aby se tam vyznali, tvrdí demokraté

Právo, Novinky, fia, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Někteří z výtržníků, kteří minulou středu násilně vnikli do budovy Kongresu v americkém hlavním městě Washingtonu, se uvnitř podezřele dobře vyznali, tvrdí demokratický poslanec James Clyburn. Viní své republikánské kolegy, že pro příznivce končícího prezidenta Donalda Trumpa den předem uspořáddali exkurze, a tudíž věděli, k čemu dojde.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kamera zachytila, jak demonstranti strhávají zátarasy před KapitolemVideo: AP

 
Článek

„Zdá se, že probíhala nějaká koordinace mezi úřadujícími kongresmany a některými z oněch takzvaných návštěvníků Kapitolu,“ uvedl Clyburn ve vysílání stanice NPR. Spolu s dalšími demokraty požádal policejní oddělení v Kapitolu, aby poskytlo totožnost lidí, kteří byli v budově Kongresu na exkurzi den před nepokoji, které se odehrály 6. ledna, a to v době, kdy Sněmovna reprezentantů a Senát potvrzovaly volební vítězství Joea Bidena v listopadových prezidentských volbách. Demokraté chtějí také vědět, kteří zákonodárci návštěvníky dovnitř přivedli.

Foto: Manuel Balce Ceneta, ČTK/AP

Příznivci Donalda Trumpa uvnitř budovy Kapitolu, sídla Kongresu USA

„Mnozí z členů Kongresu, kteří podepsali tento dopis, včetně těch, kteří sloužili v armádě a umějí rozpoznat podezřelé aktivity, stejně jako další naši zaměstnanci zaznamenali v komplexu v úterý 5. ledna extrémně vysoký počet skupin lidí zvenčí,“ stojí v dopise, který podepsalo 34 zákonodárců. Podle nich byly tyto exkurze znepokojivé. Dávají je do souvislosti s tím, že výtržníci, kteří budovu obsadili na druhý den, se v ní podivuhodně dobře orientovali.

Exkurze jsou zrušené kvůli covidu

„To je zvláštní z několika důvodů včetně toho, že veřejné exkurze v komplexu Kapitolu byly vloni v březnu pozastaveny z důvodu pandemie. Exkurze z 5. ledna byly významným narušením tohoto opatření, které omezilo počet návštěvníků v Kapitolu,“ píší dále demokraté a upozorňují na to, že úterní neobvyklé návštěvy byly ještě ten den nahlášeny správě Sněmovny reprezentantů, která má na starosti bezpečnost.

Trump byl při útoku na Kapitol přikovaný k televizi. Telefon zoufalým senátorům nebral

Amerika

„Pokud jde o členy Kongresu, kteří pozvali na Kapitol skupiny, které jsem viděla 5. ledna, což byl průzkum na další den, pokud jde o tyto členy Kongresu, kteří podněcovali tento násilný dav a pokusili se pomoci našemu prezidentovi podkopat naši demokracii, dohlédnu na to, aby byli zodpovědní,“ řekla demokratka Mikie Sherrillová.

Foto: Stephanie Keith, Reuters

Příznivci Donalda Trumpa se dobývají do budovy Kongresu USA

Demokratičtí kongresmani požadují videonahrávky a ptají se, zda byl použit systém pro rozpoznávání obličejů.

Věděli, kde jsou kanceláře, vytrhali nouzová tlačítka

Sarah Grohová, šéfka štábu demokratické poslankyně Ayanny Pressleyové, vypověděla, že výtržníci, kteří se dostali do její kanceláře, vytrhali tlačítka pro pomoc v nouzi. Pressleyová, která patří mezi černošské zákonodárce, je tam nechala nainstalovat poté, co čelila výhrůžkám.

Sněmovna reprezentantů schválila ústavní žalobu proti Trumpovi. Už podruhé

Amerika

Clyburn, který je také Afroameričan, se zase pozastavil nad tím, že Trumpovi příznivci vtrhli i do jeho kanceláře, která je přitom neoznačená. „Připadá mi to, jako by věděli, kde mě mají hledat,“ poznamenal Clyburn, který je třetí nejvýznamnější postavou demokratické většiny ve Sněmovně reprezentantů.

Obvinění zaznívají v době, kdy federální úřady zahájily vyšetřování, zda a jak se na proniknutí davů na Kapitol podílela tamní ochranka a někteří zákonodárci.

Dav Trumpových příznivců minulou středu zaútočil na budovu Kongresu. Stalo se to při schůzi zákonodárců k výsledkům prezidentských voleb. Nepokoje si vyžádaly pět lidských životů. Podle demokratů i některých republikánů Trump svou rétorikou přispěl k útoku davu na Kapitol. Prezident kvůli tomu čelí už podruhé ústavní žalobě. Je jediným prezidentem v historii USA, který si vysloužil tzv. impeachment dvakrát.

Impeachment přehledně: Význam pojmu, jeho historie a proč mu Trump čelí už podruhé

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám