Hlavní obsah

Biden po střelbách omezí zbraně

Novinky,
Washington

Americký prezident Joe Biden oznámí ve čtvrtek tvrdší opatření na kontrolu zbraní, uvedla americká média. Především by měl být zakázán prodej zbraní, jež je možné sestavit doma z komponent. Měl by být jmenován i nový ředitel Úřadu pro alkohol, tabák, střelné zbraně a výbušniny, který by měl vypracovat zprávu o pohybu střelných zbraní. Jde o reakci na několik případů střelby do lidí z poslední doby.

Foto: Profimedia.cz

Poloautomatická puška AR-15

Článek

Biden má podle stanice Fox News a deníku USA Today oznámit šest kroků. Hlavně by se do třiceti dnů měly přestat prodávat tzv. ghost guns, tedy zbraně, které se dají sestavit doma z dílů, nemají sériové číslo a dají se jen obtížně vystopovat. Zatím ale není jasné, zda je nově ministerstvo spravedlnosti zařadí mezi střelné zbraně, jež se musejí evidovat.

Prezident Spojených států amerických Joe Biden. Zvítězil při třetím pokusu

Volby USA

Evidovat bude nutné do 60 dní nástavec na paži, který umožňuje poloautomatickou pistoli používat de facto jako poloautomatickou útočnou pušku s krátkou hlavní. Stabilizační opěrka, která se na zbraň namontuje, nahrazuje pažbu.

Takto upravená zbraň byla použitá při střelbě v samoobsluze v Boulderu, při níž zemřelo 10 lidí. Pachatel použil poloautomatickou pistoli Ruger AR-556, jež je odvozena z automatické pušky AR-15 (M-16) a používá i stejnou munici. Držení těchto pistolí není omezeno a byly použity při mnoha vraždách. Pažní nástavec umožňuje střelci zacílit mnohem přesněji, než když zbraň drží jen v ruce.

Mezi 10 oběťmi střelby v Boulderu je policista i prodavač, který zachraňoval ostatní

Amerika

Do 60 dnů by také mělo ministerstvo spravedlnosti připravit návrh zákona, který by měl umožnit členům rodiny nebo přátelům upozornit na to, že by někdo mohl představovat riziko pro sebe nebo pro jiné, a tomuto člověku by pak měl být dočasně odepřen přístup ke střelným zbraním.

Prezident se také míní zaměřit na otázky pašování a sledování pohybu zbraní nebo na řešení zásahů při násilí ve společnosti. „Násilí za použití střelných zbraní připravuje každý den lidi o život, i když to není zrovna ve večerních zprávách, a vytváří ve společnosti přetrvávající trauma,“ uvedl Bílý dům.

Bidenova administrativa se nechce zaměřit jen na masové vraždy s pomocí střelných zbraní, ale také na domácí násilí a násilí v různých komunitách, což míří zejména na černošské a hispánské komunity.

Střelba v masážních salonech v Georgii: osm mrtvých, podezřelý mladík ve vazbě

Amerika

Jmenován bude i nový ředitel amerického Úřadu pro alkohol, tabák střelné zbraně a výbušniny, který spadá pod ministerstvo spravedlnosti. Na post byl vybrán David Chipman, který v úřadu dlouho pracoval a nyní slouží jako poradce pro otázky kontroly zbraní ve skupině nazvané podle senátorky Gabrielle Giffordsové, jež byla v roce 2011 zasažena při střelbě do lidí v Tucsonu v Arizoně, ale přežila.

Kongresmanka, které prostřelili lebku, zveřejnila své fotografie

Amerika

Chipman sám vlastní zbraň a nemíní postupovat proti druhému dodatku Ústavy, který jejich držení umožňuje. Podle Bidenova rozhodnutí má úřad vypracovat zprávu o pohybu a pašování zbraní, což neudělal od roku 2000.

Úřad je dlouhodobě bez vedení kvůli sporům ohledně přístupu ke zbraním. V roce 2013 se po sedmi letech stal prvním stálým ředitelem úřadu Todd Jones, který ale po dvou letech rezignoval.

Podle průzkumu stanice ABC a společnosti Ipsos je 57 procent Američanů nespokojeno s tím, jak Biden řeší násilí, kdy se použijí střelné zbraně. Nelíbí se to voličům republikánů i demokratů. Biden tento problém označoval za jednu ze svých priorit, ale zatím se více soustředil na boj proti covidu-19, očkování a balíčky na stimulaci americké ekonomiky po pandemii.

Nejbohatší muž světa Bezos podpořil zvýšení daní pro firmy v USA

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám