Hlavní obsah

Americký Kapitol byl evakuován, mohla za to špatná komunikace s armádou

– Washington

Americký Kapitol byl ve středu na krátkou dobu evakuován poté, co policie v jeho blízkosti zaznamenala letoun, který vyhodnotila jako možnou hrozbu. V letadle přitom byli členové vojenského parašutistického oddílu, kteří se během ukázky svých dovedností snesli na jeden z washingtonských baseballových stadionů, napsala agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Kapitol Spojených států amerických ve Washingtonu, D.C.

Článek

Incident svědčí o tom, že v komunikaci mezi armádou a policií u Kapitolu se stala obrovská chyba. Je o to více zarážející, že bezpečnost sídla amerického Kongresu se dostala do popředí po událostech z loňského 6. ledna. Dav stoupenců tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa vtrhl do Kapitolu ve snaze zabránit tomu, aby během společné schůze Kongresu bylo potvrzeno volební vítězství Joea Bidena.

Letoun ve středu odstartoval ze základny v Marylandu a kroužil ve vzdušném prostoru v blízkosti Kapitolu, pro jehož využívání platí přísné restrikce. Do zakázané zóny nad budovou Kapitolu nebo vládních úřadů se ale nedostal. Nyní se vyšetřuje, proč celá událost nebyla řádně koordinována se strážci pořádku ve Washingtonu. Agentura AP napsala, že pro obranu oblasti hlavního města je připraveno několik míst pro odpalování raket země-vzduch, stejně tak jsou neustále v pohotovosti posádky vojenských letounů.

Letadlo, kvůli kterému byl poplach vyhlášen, se asi po dvaceti minutách vrátilo zpět na základnu. Parašutisté z něho vyskákali před zápasem na stadionu baseballového týmu Washington Nationals. Ten leží necelé dva kilometry od Kapitolu.

Reklama

Výběr článků

Načítám