Hlavní obsah

Při obchodování Trumpa s Rusy se mohly prát peníze

Washington

Když společnost Trump Organisation zastřešující byznys amerického prezidenta prodávala nemovitosti ruským občanům, mohlo dojít k praní peněz. Naznačuje to výpověď zakladatele firmy Fusion GPS Glenna Simpsona, jejíž přepis zveřejnil výbor pro kontrolu činnosti tajných služeb americké Sněmovny reprezentantů. Společnost Trump Organisation toto nařčení odmítla, oznámila v pátek agentura Reuters.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Firma Fusion GPS se během kampaně před prezidentskými volbami v USA podílela na vypracování spisu o údajných prohřešcích a kompromitujících slabinách tehdejšího kandidáta a nynější hlavy státu Donalda Trumpa. „Přepis (Simpsonovy výpovědi) odhaluje vážné podezření, že Trump Organisation mohla být zapojena do praní peněz s ruskými občany,” uvedl člen Sněmovny reprezentantů, demokrat Adam Schiff.

„(Simpson) neposkytl důkazy a to pokládám v této věci za podstatné. Vyslovil podezření,” řekl televizi CNN další demokratický zákonodárce Jim Hines.

Simpson ve své výpovědi uvedl, že jeho společnost pečlivě prozkoumala prodeje bytových domů ve městech New York, Miami, Panama a Toronto.  „V řadě transakcí nebylo jasné, kdo nemovitost kupuje,” uvedl Simpson. „Někdy došlo ke koupi a následnému prodeji nemovitosti, ale cena, za niž byly nemovitosti prodány, byla výrazně nižší než ta, za jakou byly pořízeny. Nedávalo nám to smysl,” rozvedl Simpson. „Vypozorovali jsme opakující se schéma koupě a následného prodeje (nemovitostí), které v nás budilo dojem, že docházelo k praní peněz.

Trumpova firma obvinění popřela

Alan Garten, vedoucí právního oddělení společnosti Trump Organisation, uvedl, že transakce, na něž Simpson odkazoval, se týkaly nemovitostí, jimž Trump propůjčil své jméno, ale nevlastnil je, nestavěl ani neprodával. ”Tato obvinění jsou naprosto nesmyslná a v mnoha ohledech nepodložená,„ řekl Garten.

Firmu Fusion GPS založil bývalý novinář Glenn Simpson, který v roce 2009 odešel z listu The Wall Street Journal. V letech 2015 a 2016 pracoval pro konzervativní list Free Beacon, který po něm chtěl, aby sehnal materiály proti Trumpovi. Když jej přestal platit, poskytlo mu peníze vedení demokratů. Fusion GPS také najala bývalého agenta Christophera Steela, jenž se se svými zjištěními o pobytu Trumpa v Moskvě a údajnými styky s prostitutkami obrátil na FBI. Podle Steela také měl Donald Trump poskytovat Rusku informace a aktivitách ruských oligarchů v USA. Steele předtím pomohl odhalit korupci ve FIFA.[celá zpráva]

Simpson byl několikrát vyslechnut a loni v srpnu vypovídal před senátním výborem.

Možné vměšování Ruska do amerických prezidentských voleb prověřují tři výbory Kongresu. Kauzu nezávisle objasňuje i zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller, kterého úkolem pověřilo ministerstvo spravedlnosti. Moskva popírá, že by se snažila americké volby ovlivnit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám