Hlavní obsah

Průzkum ukázal na nízkou popularitu Trumpa mezi voliči v USA

Washington

Horký kandidát na republikánskou prezidentskou nominaci Donald Trump je mezi Američany až překvapivě nepopulární, ukázal průzkum společnosti GfK, o němž ve čtvrtek informovala agentura AP. Sedm z deseti Američanů vnímá Trumpa nelibě, z republikánských voličů je to víc než polovina.

Foto: ČTK/AP

Donald Trump

Článek

Nespokojenost s chováním newyorského miliardáře jde napříč všemi věkovými skupinami. Trumpa negativně vnímají chudí i bohatí, konzervativci i liberálové, běloši, hispánci i černoši, napsala AP. Dokonce i na jihu USA, kde Trump primárky pohodlně vyhrál, ho odmítá 70 procent dotázaných.

Trump je přitom z tříčlenné skupiny republikánských uchazečů o nominaci do boje o prezidentský úřad nejúspěšnější. Až za ním následuje texaský senátor Ted Cruz a s odstupem ohijský guvernér John Kasich.

Hlasy v primárních volbách mu ale neodevzdávají řadoví občané, jichž se společnost GfK dotazovala, nýbrž aktivisté a členové Republikánské strany. I tak jsou ovšem výsledky průzkumu podle AP pro Trumpa varující, protože při prezidentských volbách mají právo hlasovat všichni, nejen republikáni.

Nic na tom nemění fakt, že příliš populární není ani Trumpův hlavní soupeř Cruz. S jeho postoji nesouhlasí podle průzkumu 59 procent dotázaných. Favoritku na demokratickou nominaci Hillary Clintonovou negativně vnímá 55 procent Američanů.

Reklama

Výběr článků

Načítám