Hlavní obsah

Obama vyhlásil kvůli bouři Isaac stav ohrožení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New Orleans

Americký prezident Barack Obama vyhlásil v noci na úterý stav ohrožení v Louisianě. Tropická bouře Isaac, která může zesílit během dne na hurikán kategorie dvě, míří na New Orleans, které před sedmi lety zpustošil hurikán Katrina. V níže položených pobřežních oblastech Louisiany a Alabamy už probíhají evakuace obyvatel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Přípravy na tropickou bouři Isaac v Biloxi a New OrleansVideo: Reuters

 
Článek

Oko bouře se v 02:00 SELČ nacházelo 370 kilometrů jihovýchodně od ústí Mississippi. Bouře dosahuje do vzdálenosti 335 kilometrů od středu a postupuje rychlostí 17 kilometrů v hodině k severozápadu. Isaaka provází vítr o rychlosti 110 kilometrů za hodinu a podle meteorologů z amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) zesílí bouře v nejbližších hodinách na hurikán. Podle střediska ho budou provázet větry o rychlosti 153 až 176 kilometrů za hodinu.

Foto: ČTK/AP

Isaac se blíží k Alabamě

Kvůli bouři evakuovaly ropné firmy většinu zaměstnanců těžebních plošin. Podle agentury AFP se kvůli bezpečnostním opatřením snížila těžba ropy v zálivu o 78 procent, těžba zemního plynu o 48 procent.

Středisko varovalo, že bouře při příchodu na pevninu zvedne hladinu moře na pobřeží států Louisiana, Mississippi a Alabama o dva až 3,5 metru. Do zasažených oblastí také přinese až 30 centimetrů srážek.

Foto: NASA, Reuters

Družicový záběr bouře Issac nad Mexickým zálivem

Issac si zatím vyžádal 24 obětí na Haiti a v Dominikánské republice, kde po prudkých deštích přišly záplavy provázené sesuvy podmáčené půdy.

Foto: OSN, Reuters

Haiťanka v zaplaveném Port-au-Prince se pokouší dostat ke svému majetku.

Tropická bouře Isaac, která se pohybuje nad Mexickým zálivem, během úterý nabere sílu hurikánu, oznámilo NHC, jež také varovalo před záplavami v pobřežních oblastech Spojených států. Americký prezident Barack Obama vyhlásil v Louisianě stav nouze.

Foto: Sean Gardnes, Reuters

V louisianském Metaire se lidé zásobili benzínem.

Stav ohrožení vyhlášený Obamou umožní louisianským úřadům čerpat peníze z federálního rozpočtu na ochranu před Isaakem. Americký prezident také pověřil Federální agenturu pro řešení krizových situací (FEMA), aby koordinovala svou činnost s úřady ve státech na pobřeží Mexického zálivu.

Už dříve vyhlásili stav ohrožení guvernéři v Louisianě, Alabamě, Mississippi a Floridě. Republikánští guvernéři z prvních tří jmenovaných států se neúčastní sjezdu strany, kde se potvrzuje Mitt Romney jako kandidát strany do podzimních prezidentských voleb.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám