Hlavní obsah

Tropická bouře Isaac zasáhla Haiti, děsí americké republikány

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Port-au-Prince/Washington

Tropická bouře Isaac zasáhla v sobotu Haiti, kam přinesla silné deště. Právě ty jsou pro chudý ostrov největším nebezpečím, protože mohou přinést záplavy a způsobit sesuvy půdy, uvedlo podle BBC americké Středisko pro hurikány. Bouře znervózňuje i americké republikány. Zatím si vyžádala tři mrtvé

Foto: Reuters

Haiťané před nouzovým přístřeším pod zataženou oblohou avizující příchod bouře.

Článek

V hlavním městě Haiti zemřela desetiletá dívka, když na ni spadla zeď. Dalšími oběťmi se za neupřesněných okolností staly ve městě Souvenance matka s dítětem. Kvůli záplavám muselo být evakuováno kolem 5000 lidí.

Zejména jih Haiti a hlavní město Port-au-Prince už sužují vytrvalé deště a silný vítr. Ráno byly v okolí metropole zaznamenány opakované výpadky proudu. Rychlost větru dosahovala 110 kilometrů v hodině. Americký úřad pro hurikány varoval, že by Isaac mohl zesílit na hurikán, což by ještě zvyšovalo nebezpečí pro ostrov.

Humanitární organizace varovaly, že ohroženi jsou zejména lidé bez střechy nad hlavou, o kterou přišli při zemětřesení v roce 2010. Je jich stále asi 400 000.

Foto: Reuters

Haiťany evakuují před bouří Isaac.

Varování před bouří bylo vydáno i v sousední Dominikánské republice, na Kubě, přes kterou by měla bouře přejít v sobotu, i na částech Floridy. Ropné společnosti v Mexickém zálivu už začaly s evakuací části zaměstnanců a kvůli bouři bude odstavena i ropná plošina Thunder Horse, což je největší zařízení svého druhu na světě.

Bouře se posouvá karibskou oblastí v době, kdy se američtí republikáni chystají na pondělní zahájení sjezdu ve floridské Tampě před listopadovými prezidentskými volbami. Už delší dobu se objevují spekulace, že by bouře mohla republikánský kongres zkomplikovat přinejmenším tak, že by se pozornost soustředila na Isaaka a ne na konvent.

Reklama

Výběr článků

Načítám