Hlavní obsah

Bouře Isaac se přesunula na Kubu, na Haiti šest mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havana

Tropická bouře Isaac se přesunula na východní pobřeží Kuby a směřuje na americké ostrovy Florida Keys. Na Haiti, které se stále ještě nevzpamatovalo z devastujícího zemětřesení v roce 2010, je po přívalových deštích a nárazovém větru hlášeno šest mrtvých.

Foto: Reuters

Na kubánském pobřeží bylo evakuováno několik stovek tisíc lidí a další byli vystěhováni z oblastí kolem řek kvůli možným záplavám.

Článek

Na kubánském pobřeží bylo evakuováno několik stovek tisíc lidí a další byli vystěhováni z oblastí kolem řek kvůli možným záplavám. V některých oblastech spadlo až 20 centimetrů srážek. Podle místních úřadů vlny na Kubě dosáhly čtyř metrů, povodně poškodily domy na pobřeží a vítr přerušil na některých místech dodávky elektřiny a telefonní spojení. Z Kuby zatím nejsou hlášeny oběti na životech ani zranění, což není neobvyklé, protože vládě se většinou podaří rychle evakuovat lidi před bouří.

Podle agentury Reuters se očekává, že Isaac bude dále nabírat na síle. V polovině týdne by se mohl dostat na pobřeží USA někde mezi severozápadní částí Floridy a New Orleans a mohl by mít sílu druhého stupně na pětibodové Saffirově-Simpsonově stupnici, tedy rychlost kolem 160 kilometrů v hodině.

Foto: Reuters

Po přívalových deštích a nárazovém větru je na Haiti hlášeno šest mrtvých.

Ropné společnosti v Mexickém zálivu přerušily kvůli očekávanému příchodu bouře práce. Isaac by mohl způsobit krátkodobý výpadek 43 procent těžební kapacity ropy v USA a 38 procent zemního plynu.

Guvernér Floridy Rick Scott již vyhlásil stav nouze. Republikánská strana pak oznámila, že v pondělí sice oficiálně zahájí celonárodní sjezd, poté ho však kvůli bouři přeruší a další jednání se uskuteční až v úterý odpoledne. Sjezd má mimo jiné potvrdit Mitta Romneyho jako republikánského vyzývatele prezidenta Baracka Obamy v listopadových volbách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám