Hlavní obsah

Syrská armáda vstoupila na žádost Kurdů na sever země

Damašek
Aktualizováno

Syrská armáda v pátek oznámila, že vstoupila do města Manbidž na severu Sýrie. Podle místních médií se na tom dohodla s tamními arabsko-kurdskými milicemi, které požádaly vládu o pomoc před tureckou invazí. Kurdské milice YPG předtím zveřejnily prohlášení, v němž vyzvaly vládu v Damašku, aby převzala kontrolu nad územím, které dosud ovládaly.

Foto: Zohra Bensemra, Reuters

Bojovníci SDF v Rakce (ilustrační foto)

Článek

V regionu působí i americké jednotky, které by se ale měly podle nedávného oznámení USA odsud stáhnout.

„Vyzýváme syrskou vládu, aby její armáda převzala kontrolu nad územím, z něhož jsme se stáhli, zejména nad městem Manbidž, a aby tak ochránila tyto oblasti před tureckou invazí,” uvádí se v prohlášení YPG, zveřejněném v pátek na jejím twitterovém účtu.

Kurdské milice YPG, které Ankara považuje za teroristickou organizaci, dosud bojovaly s podporou USA na severu Sýrie proti organizaci Islámský stát (IS) a během občanské války v Sýrii ovládly na severu značná území. Proto tam Ankara už v roce 2016 poslala své jednotky, protože se obává nárůstu vlivu Kurdů u svých hranic. Na jihovýchodě Turecka totiž působí separatistická kurdská organizace PKK.

Arabsko-kurdské milice SDF, jejichž hlavní součástí jsou YPG, s podporou USA v roce 2016 osvobodily od IS i město Manbidž, které leží na severu Sýrie nedaleko tureckých hranic. Letos v červnu se USA a Turecko dohodly v rámci zmírnění napětí v oblasti, že YPG se z města stáhnou. Od listopadu v něm společně hlídkují americké a turecké jednotky.

Minulý týden ale americký prezident Donald Trump překvapivě oznámil, že nařídil stáhnout americké jednotky ze Sýrie. [celá zpráva]

Už krátce předtím ohlásil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, že s podporou místních povstalců zahájí na severu Sýrie další ofenzivu proti milicím YPG. Turecký deník Yeni Şafak v pátek uvedl, že v pondělí posílily své postavení u města Manbidž místní povstalci podporovaní Tureckem.

Reklama

Výběr článků

Načítám