Hlavní obsah

Šéf americké diplomacie Tillerson dorazil do Číny. Budeme společně tlačit na Kima, řekl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson po sobotním jednání se svým čínským protějškem prohlásil, že se s Wang I shodli na společném úsilí přimět severokorejského vůdce Kim Čong-una, aby změnil své dosavadní zaměření na realizaci jaderných a raketových programů. Podle agentury Nová Čína obě strany připravují schůzku amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho čínského protějška Si Ťin-Pchinga.

Foto: Pool, Reuters

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson se vítá se svým čínským protějškem Wangem I během návštěvy Číny.

Článek

Tillerson v sobotu zahájil návštěvu Číny, kde má jednat nejen o kontroverzním severokorejském jaderném a raketovém programu, ale také o americko-čínských obchodních vztazích či o sporné snaze Pekingu převzít kontrolu nad Jihočínským mořem.

„Budeme spolupracovat s cílem zjistit, zda můžeme přesvědčit vládu v Pchjongjangu, aby změnila postoj... a ustoupila od vývoje jaderných zbraní,” citovala šéfa americké diplomacie agentura AFP.

Wang, který rozhovor s Tillersonem označil za „upřímný, pragmatický a produktivní”, podle agentury Reuters poznamenal, že k vyřešení problému kolem Severní Koreje musí být použity výhradně diplomatické prostředky.

Vojenský zásah nevyloučen

Tillersonova návštěva je poslední zastávkou třídenní cesty, kterou ministr zahájil v Japonsku a která pokračovala v Jižní Koreji. Šéf americké diplomacie podle agentury AP v sobotu řekl, že USA usilují o pozitivní vazby založené na politice bez konfrontace a konfliktů a na vzájemném respektu.

V pátek Tillerson v Soulu pohrozil preventivní vojenskou akcí proti Severní Koreji v případě, že by pocit ohrožení její zbrojní aktivitou dosáhl úrovně, že by „bylo nutné jednat”. [celá zpráva]

Wang I minulý týden varoval, že KLDR na jedné straně a Jižní Korea s USA na straně druhé jsou jako dva zrychlující se vlaky, které jedou proti sobě a žádný nejeví zájem uhnout. „Otázka zní: Jsou obě strany skutečně připraveny na čelní srážku?” řekl Wang novinářům. „Naší prioritou je nyní rozsvítit červenou a spustit brzdy u obou vlaků,” dodal.

Podle AP to, že Tillerson nevylučuje případný vojenský zásah, je pro Peking znepokojující. Může se o to více obávat kolapsu severokorejského režimu a přívalu severokorejských uprchlíků do Číny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám