Hlavní obsah

Čína neuspěla s návrhem, že by KLDR přestala s testy raket výměnou za ukončení manévrů USA

Pekinf

Americké ministerstvo zahraničí odmítlo návrh Číny, že by Severní Korea přerušila jaderné a raketové testy výměnou za to, že by skončila společné americko-jihokorejské cvičení u Korejského poloostrova.

Foto: Kcna, Reuters

Archivní snímek startu severokorejských raket

Článek

Podle mluvčího amerického ministerstva zahraničí Marka Tonera nejde o  "životaschopné řešení”: „To je míchání hrušek s jablky. To, co děláme v rámci naší obranné spolupráce s Jižní Koreou, se nedá v žádném případě srovnat s nehorázným pohrdáním, které Severní Korea projevila vůči mezinárodnímu právu."

Dodal, že Spojené státy potřebují najít novou strategii vůči Severní Koreji: „Abych byl upřímný, všechny snahy, které jsme podnikli ve snaze přesvědčit Severní Koreu, aby se zapojila do smysluplných jednání, selhala. Potřebujeme tedy najít nové způsoby, jak je přesvědčit, že je to v jejich zájmu.”

Americká velvyslankyně na uzavřeném zasedání RB OSN zdůraznila, že Washington "nic nevylučuje a zvažuje každou možnost, která je na stole". Podle ní ale není severokorejský vůdce Kim Čong-un „racionální člověk”: „To, co vidíme nyní přicházet od Kima Čong-una, je neuvěřitelná, neodpovědná arogance.”

Čína tlačí na  KLDR

Čínský ministr zahraničí Wang I vyzval ve středu KLDR, aby kvůli zklidnění v oblasti ustoupila od dalších testů raket i jaderných zbraní. Výměnou za to by podle něj měly Spojené státy a Jižní Korea přestat s každoročními vojenskými cvičeními, která pobuřují Pchjongjang, uvedla BBC.

Čínský návrh zní, aby jako první krok Severní Korea pozastavila svou jadernou aktivitu a USA a Jižní Korea zároveň zanechaly velkých vojenských cvičení,” prohlásil čínský ministr zahraničí Wang I během tiskové konference uspořádané při výročním zasedání parlamentu.

Varoval, že Korejský ostrov je jako „dva zrychlující se vlaky jedoucí proti sobě, a ani jedna strana nemá vůli ustoupit”. „Jsou obě strany skutečně přiopraveny na čelní srážku?“ otázal se ministr.

Podle něj by vzájemné zastavení vojenských operací mělo být prvním krokem k uvolnění napětí a obnovení rozhovorů.

V pondělí tři ze čtyř severokorejských balistických raket dopadly do Japonského moře v oblasti zóny výlučných ekonomických zájmů Tokia. Japonský premiér Šinzó Abe i americký prezident Donald Trump na to reagovali výroky, že oblast vstoupila „do nové fáze hrozeb“. [celá zpráva]

Spojené státy také začaly v úterý v Jižní Koreji rozmisťovat antirakety THAAD, kterých se obává Čína. [celá zpráva]

Foto: Mark Schiefelbein, ČTK/AP

Čínský ministr zahraničí Wang I

Rada bezpečnosti OSN už odsoudila severokorejský test a označila ho za vážné porušení závazků KLDR vůči mezinárodnímu společenství. Pohrozila, že může uvalit další sankce na Severní Koreu, která podle ní svými kroky destabilizuje region.

Čína byla dlouho hlavním spojencem KLDR, ale v posledních letech se vzájemné vztahy mezi Pchjongjangem a Pekingem zhoršují. Čína letos kvůli jinému testu oznámila, že nebude od KLDR odebírat uhlí. [celá zpráva]

Spekuluje, že Čína chce tlakem na Pchjongjang ukázat dobrou vůli vůči Washingtonu. BBC však zároveň upozorňuje, že návrh čínského ministra nemá šanci projít, protože Soul by jen těžko ustoupil od tradičních manévrů s USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám