Hlavní obsah

USA začínají mít Kima plné zuby. Trpělivost s KLDR je u konce

Soul

Politika strategické trpělivosti Spojených států se Severní Koreou a jejím vůdcem Kim Čong-unem je u konce. V pátek to v Jižní Koreji oznámil americký ministr zahraničí Rex Tillerson. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un s vojenskými veliteli

Článek

„Politika strategické trpělivosti skončila. Zkoumáme novou škálu diplomatických, bezpečnostních a ekonomických opatření,“ řekl Tillerson na společné tiskové konferenci se svým jihokorejským protějškem Jun Bjung-seem.

Šéf americké diplomacie rovněž novinářům řekl, že Washington „dozajista nechce, aby věci dospěly k vojenskému konfliktu“. Pak ale dodal: „Pokud (Severní Korea) zvýší hrozbu svého zbrojního programu na úroveň, o níž se domníváme, že vyžaduje akci, pak je tato možnost na stole.“

Foto: Lee Jin-man/Pool, Reuters

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson v Panmundžomu na korejské linii příměří

Tillerson v pátek navštívil demilitarizovanou zónu na 38. rovnoběžce, kudy prochází hranice mezi Severní a Jižní Koreou, které jsou fakticky stále ve válce, neboť krvavý konflikt zkraje 50. let minulého století ukončilo pouhé příměří.

Americký ministr už předtím prohlásil, že dvacet let snah o zbavení Korejského poloostrova jaderných zbraní vyšlo naprázdno. Některá média na pozadí začínajícího výročního cvičení sil USA a Jižní Koreje spekulují, že Severní Korea chystá další, už šestý jaderný test.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Tillerson přiletěl do Koreje po návštěvě Japonska. Odtud pokračuje dál do Číny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám