Hlavní obsah

Turecký prezident Erdogan obvinil Rusko z dodávek zbraní Kurdům

– Ankara

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil Rusko z poskytování protiletadlových zbraní a raket radikálům ze zakázané Strany kurdských pracujících (PKK). Informovala o tom v pondělí turecká média. Mezi Ruskem a Tureckem vládne napětí od loňského listopadu, kdy turecká stíhačka sestřelila ruský bombardér Su-24 nad turecko-syrskou hranicí.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

Erdogan hovořil s novináři o víkendu na palubě svého letounu, když se vracel z jihovýchodní provincie Diyarbakir. Rusko obvinil, že PKK posílá zbraně přes Irák a Sýrii, napsal provládní deník Star. Erdoganova slova potvrdily i dva nejmenované vládní zdroje.

Turecký prezident již v minulosti kritizoval Moskvu za podporu kurdských bojovníků v Sýrii. Nyní ale poprvé Rusko obvinil přímo z dodávek zbraní PKK.

Související téma:

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

Strana kurdských pracujících bojuje od roku 1984 za autonomní Kurdistán a za práva Kurdů v Turecku; za teroristickou organizaci ji kromě Ankary považuje i Evropská unie a USA. Ankara považuje za spřízněné s PKK i kurdské milice YPG, které bojují v Sýrii a Iráku proti teroristům z organizace Islámský stát (IS) po boku západní koalice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám