Hlavní obsah

Vítězstvím Biden krutě zklamal Varšavu

Právo, Pavol Minárik

Polská neokonzervativní vláda Práva a spravedlnosti (PiS), stejně jako hlava polského státu Andrzej Duda, který k ní má víc než blízko, vsadily v amerických prezidentských volbách na jednu kartu. Dokonce i když už v podstatě celý svět blahopřál demokratu Joeovi Bidenovi k volebnímu vítězství, polští vládní politici stále věřili v zázrak a fandili Donaldu Trumpovi, až se hory zelenaly.

Foto: Jim Bourg, Reuters

Joe Biden v Delawareu vystoupil s prvním projevem k národu po svém zvolení

Článek

„Polsko je s Vámi, pane prezidente. Nepochybujeme, že jste zvítězil,“ psal na Twitteru, nikoliv sám, Rafal Bochenek, poslanec PiS. Podobně informovala i Polská televize (TVP). Když už bylo jasné, že se novým šéfem Bílého domu stane Biden, probral se i Duda. Místo blahopřání budoucímu americkému kolegovi k vítězství mu však pouze stroze pogratuloval k „povedené volební kampani“.

Trumpovi po volbách lidé poslali miliardy

Zahraniční

PiS „pochlebovala“ končící hlavě USA

„To, že špičky PiS očividně nechtějí vzít na vědomí porážku jejich favorita, znamená, že horší start nové etapy americko-polských vztahů si lze jen stěží představit,“ prohlásil Login Pastusiak, odborník na mezinárodní otázky a diplomacii. Dodal, že polská vládní garnitura „porušila všechny zásady diplomacie, jelikož od doby, kdy se před pěti lety ujala moci, udržovala kontakty výlučně s vládními republikány, zatímco demokraty okázale přehlížela“.

„Za normálních okolností by to, kdo se stane novým pánem Bílého domu, nemělo zásadní význam. Problém je, že okolnosti normální nejsou. PiS bezbřeze pochlebovala Trumpovi. Je nejen nepochopitelné, ale hlavně nezodpovědné stavět na vztazích s jediným člověkem, který v konečném důsledku působil proti zájmům Polska,“ tvrdí portál onet.pl. Připomněl, „že Trump se snažil, i když ne příliš úspěšně, dělit Evropany na lepší a horší, vyvolávat v EU napětí a Polsko mu v tom bohužel bylo užitečným partnerem“.

Bidenovou ministryní financí bude exšéfka Fedu Yellenová

Ekonomika

„Biden je zkušený politik a je velmi pravděpodobné, že současná polská vládnoucí družina diplomatických diletantů má díky neuvěřitelné krátkozrakosti, kterou předváděla, dlouhodobé bolení hlavy zaručené,“ napsal v komentáři list Gazeta Wyborcza s tím, že Trump se svým nebetyčným egem zbožňoval poklonkování „věrných a poddaných“.

Fort Trump = sci-fi

Jisté podle deníku je, že v Bidenově éře si Duda může o návštěvě Bílého domu nechat jen zdát. A to nejen proto, že ho už od začátku volební kampaně strana PiS pomlouvala a ponižovala, ale i kvůli „pisovské“ homofobii, rasismu a antisemitismu, na něž je nově zvolený prezident USA obzvlášť citlivý, tvrdí deník.

Na viděnou za čtyři roky, řekl Trump kolegům bez roušek

Amerika

„Také Fort Trump, stálá americká vojenská základna, kterou chtělo Polsko vytvořit a pojmenovat na počest Donalda Trumpa, se přesunula do kategorie science fiction. Dodávky stíhaček F-35 se budou protahovat donekonečna,“ soudí týdeník Polityka.

Reklama

Výběr článků

Načítám