Hlavní obsah

Úřady vyšetřují údajné falešné volební místo v Kalifornii

Novinky, drk
Orange County

Úřady prošetřují oznámení o údajné falešné volební místnosti v okrese Orange County v Kalifornii. Upozornila na to skupina, která bojuje proti potlačování volebního práva. Podle nich byla tamní vietnamská komunita přesměrovávána k falešnému volebnímu místu, kde jim dokonce byly vydávány samolepky „I Voted” (Volil/a jsem).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie v Kalifornii objevila falešnou volební místnostVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Několik lidí dorazilo ve Volební den k obchodnímu domu v oblasti „Malý Saigon”, který se nachází v okrese Orange County v Kalifornii. Jedná se o oblast, kde je silně zastoupena vietnamská komunita.

Značky „volte zde” naznačovaly, že jde o volební místo. Ve skutečnosti tomu tak nebylo, jednalo se pouze o volební štáb místostarostky čtvrti Westminster Kimberly Ho. Ta coby nezávislá kandidátka obhajovala mandát. Společně s ní na místě vedl kampaň tým republikánské kandidátky do sněmovny Michelle Steelové a prezidenta Donalda Trumpa.

Nejen nový prezident. Američané rozhodují i o Kongresu a marihuaně

Amerika

Místní organizace Clarity OC, která bojuje proti potlačování volebního práva, požádala federální vládu, aby incident prověřila. To už ostatně dělají i místní úřady. Zatím není jasné, zdali došlo k porušení tamních zákonů.

Foto: Mike Blake, Reuters

Sčítání hlasů v okrese Orange County

Právník volebního štábu Van Tran uvedl, že se jejích tým pouze snažili voličům poskytnout potřebné informace. Podle něj je časté, že se američtí Vietnamci obrací na „autority, jako je místostarostka Ho” s prosbou o radu.

Média o místě informovala

Mluvčí Clarity OC takové interpretaci nevěří. „Naší největší starostí je, že se úmyslně tvářili jako oficiální volební místo, což je forma volebního podvodu. To je federální přestupek, takže doufáme, že se tím federální úřady začnou zabývat,” řekl Owain Jones.

Organizace odmítá, že by šlo o ideologický spor. „Nevybíráme si žádnou stranu. Jde nám jen o to, aby bylo jasno. To je vše. Chceme, aby byli lidé ohledně toho, co se děje, upřímní. Čas na hry skončil,” řekl předseda Clarity OC Justin Frazier.

Georgia se mění, demokraté v ní posilují, napomohla tomu Abramsová

Volby USA

Podle jednoho z dobrovolníků o podvodu věděla přímo místostarostka. „Kimberly Ho ke mně osobně přišla a řekla mi, že se jedná o oficiální volební místo. Poté nám řekla, abychom odešli,” popsal.

Podle informací Los Angeles Times o tomto údajném falešném volebním místě informovala tamní média, která vysílají ve vietnamském jazyce. Lidé na místě dokonce obdrželi samolepky s nápisem „I voted” (Volil/a jsem).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám