Hlavní obsah

Trump nejdřív připustil Bidenovo vítězství, hned ale obrátil. Vyhrajeme my, tvrdí

Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump v neděli na sociálních sítích nejdříve připustil, že v prezidentských volbách zvítězil jeho protikandidát Joe Biden, rychle však dodal, že se tak stalo podvodem a že volby byly zmanipulované. On sám prý prohru neuznává. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Donald Trump a Joe Biden

Článek

„(Biden) vyhrál, protože volby byly zmanipulované,” napsal nejdříve Trump na Twitteru.

Vzápětí Trump pokračoval dalším tweetem, ve kterém uvedl, že Biden „zvítězil jen v očích falešných médií” a že on sám prohru nepřiznává. „Je před námi ještě dlouhá cesta,” dodal.

A ihned následoval s tím, že volby byly zmanipulované. „Vyhrajeme my,” napsal. Twitter všechny jeho příspěvky označil za sporné.

Americká média přisoudila Bidenovi ve volbách ze 3. listopadu 306 hlasů ve sboru volitelů, zatímco úřadující republikánský šéf Bílého domu Trump jich získal 232.

Trump se po zveřejnění předběžných výsledků nedlouho po uzavření volebních místností prohlásil vítězem. Když však v následujících hodinách a dnech začal mít navrch Biden, přišel Trump s tvrzením, že se tak stalo v důsledku volebních podvodů. Jeho tým podal řadu žalob, z nichž některé již soudy zamítly a jiné čekají na projednání.

Trump: Miliony hlasů pro mě smazali

Amerika

Ve svém nedělním příspěvku Trump rovněž zopakoval, že k hlasování nebyli připuštěni nezávislí volební pozorovatelé a že jeden z používaných softwarů na sčítání hlasů výsledek voleb zfalšoval. Žádné důkazy nepředložil.

Biden s nadcházející viceprezidentkou Kamalou Harissovou mezitím pokračuje v sestavování svého nového vládního týmu, oznamuje programové priority své budoucí administrativy a zahájil i briefingy věnované koronavirové situaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám