Hlavní obsah

Přijme výsledek listopadových voleb? Trump mlží

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ta otázka se může zdát absurdní, přesto už několik měsíců visí ve vzduchu. Mohl by americký prezident Donald Trump odmítnout uznat případnou porážku v listopadových volbách? Kombinace mohutného ega šéfa Bílého domu a průzkumů, které ho momentálně nefavorizují, už dle amerických médií přiměla nad tímto scénářem přemítat některé republikánské i demokratické zákonodárce.

Foto: Leah Millis, Reuters

Prezident USA Donald Trump

Článek

Trump sám si přitom s těmito obavami spíše pohrává, než že by se je snažil rozptýlit. Pod kotel naposledy přiložil v neděli.

„Musím to vidět. Podívejte se, musím to vidět. Ne, nebudu prostě říkat ano. Nebudu říkat ne,“ odpověděl na stanici Fox News na dotaz, zda uzná výsledek prezidentských voleb. Svého demokratického vyzyvatele, bývalého viceprezidenta Joea Bidena, v rozhovoru označil za nezpůsobilého pro prezidentský úřad s tím, že „nedokáže dát dohromady ani dvě věty“.

Soud v USA blokuje vydání knihy Trumpovy neteře o nejnebezpečnějším muži světa

Amerika

Vyprovodí ho z Bílého domu

„Volby rozhodne americký lid. A vláda Spojených států je bez problému schopna vyprovodit nepovolané osoby z Bílého domu,“ reagovala brzy kousavě Bidenova kampaň.

Trump hrál podobnou kartou už při minulých volbách v roce 2016, kdy čelil Hillary Clintonové. Nejprve mnohé vyděsil poznámkou, že výsledek uzná, „když vyhraje“. Když byl pak Trump opravdu zvolen, oficiální výsledky i tak dlouho zpochybňoval s tím, že také v absolutních číslech získal více hlasů než jeho soupeřka. Mluvil přitom o rozsáhlých podvodech, které se ale neprokázaly.

Trump na Bidena rekordně ztrácí, vyměnil šéfa volebního štábu

Volby USA

Jako falešné a zmanipulované odmítá prezident i aktuální průzkumy. Má přitom po ruce pádný argument – za outsidera byl podle nich i v minulých volbách, nakonec však dokráčel až do Bílého domu.

Matkám milion dolarů, žádá West

Pokud lze ale číslům věřit, je Trumpova situace tristní. Nyní jej nefavorizuje žádný relevantnější průzkum. Jeho celostátní ztráta na Bidena činí už 8,6 procenta, vyplývá z průměru jednotlivých šetření sestavených portálem RealClearPolitics.com.

Facebook zvažuje zákaz politických reklam k volbě prezidenta USA

Internet a PC

Do prezidentských voleb by ráda promluvila i rapová superstar Kanye West. Ani po jeho oficiálním oznámení kandidatury ale není jasné, zda to celé myslí vážně. Během mítinku se mimo jiné vymezil proti potratům a řekl, že každá matka by měla dostat milion dolarů. Následně se rozbrečel, když přiznal, že si původně narození své dcery nepřál. Minimálně ve státě Oklahoma už je West každopádně zapsán mezi oficiálními kandidáty. V případě těsného souboje mezi Trumpem a Bidenem tak může sehrát roli i jeho kandidatura.

Reklama

Výběr článků

Načítám