Hlavní obsah

Přepočet hlasů v Georgii potvrdil tamní vítězství Bidena ve volbách

Washington

Přepočet hlasů potvrdil vítězství demokrata Joea Bidena v amerických prezidentských volbách ve státě Georgia. Uvedl to tajemník státu, republikán Brad Raffensperger.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Vítěz amerických prezidentských voleb Joe Biden

Článek

Přepočet hlasů byl spuštěn poté, co předběžné výsledky ukázaly, že Biden před nynějším prezidentem Donaldem Trumpem vede o zhruba 14 tisíc hlasů. Místní volební zákony tento postup vyžadovaly, protože rozdíl mezi dvěma hlavními kandidáty odpovídal méně než 0,5 procenta odevzdaných hlasů.

„Audit potvrdil, že původní strojové sčítání hlasů přesně označilo vítěze voleb,” konstatoval ve čtvrtek večer místního času (po půlnoci na pátek SEČ) Raffensperger.

V Georgii objevili nezapočítané hlasy. Většina byla pro Trumpa

Amerika

Trump i déle než dva týdny po uzavření volebních místností protestuje proti výsledku voleb a tvrdí, že hlasování provázely podvody ve prospěch Bidena. Důkazy pro prezidentova tvrzení však nejsou k dispozici. Podle propočtů amerických i světových médií získal Trump 232 hlasů ve sboru volitelů, zatímco Biden 306. Hlasování volitelů, které potvrdí nového prezidenta Spojených států, je na programu 14. prosince.

Biden chce povinné roušky v USA

Biden označil Trumpovu snahu zpochybnit výsledky voleb za „naprosto nezodpovědnou”. Po poradě s guvernéry jednotlivých států uvedl, že se neobává toho, že by Trumpova neochota přijmout výsledky voleb zamezila předání moci. „Vysílá to ale hrozivou zprávu o tom, kým jako země jsme,” řekl demokrat.

Trump chce před odchodem vytěžit chráněnou rezervaci na Aljašce

Amerika

S demokratickými i republikánskými guvernéry během hovoru Biden probral možnost povinného nošení roušek v celých Spojených státech. Nošení roušky „není politické gesto, ale vlastenecká povinnost”, konstatoval.

Biden také řekl, že už vybral budoucího ministra financí. Jeho či její jméno oznámí kolem Dne díkůvzdání, který budou Američané slavit příští čtvrtek. Média spekulují, že by resort financí mohla vůbec poprvé řídit žena. Zmiňují přitom bývalou šéfku centrální banky (Fed) Janet Yellenovou a členku rady guvernérů Fedu Lael Brainardovou.

Reklama

Výběr článků

Načítám