Hlavní obsah

Jako prezident budu Američany spojovat, slíbil Biden ve vítězném projevu

Novinky, Michal Sobotka
Wilmington

Slibuji, že budu prezidentem, který nebude rozdělovat, ale spojovat, řekl ve Wilmingtonu v energickém projevu k Američanům Joe Biden. Jeho primárním cílem v úřadu bude porazit koronavirus. Chce ale také zlepšit zdravotnictví, ekonomiku a vymýtit rasismus ve Spojených státech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Projev nově zvoleného prezidenta USA BidenaVideo: AP

 
Článek

Biden svůj projev zahájil energicky, na připravené pódium vyběhl. „Národ promluvil a dovedl nás k jasnému a přesvědčivému vítězství. S pokorou přijímám víru, kterou jste ve mě vložili a slibuji, že budu prezidentem, který nebude rozdělovat, ale spojovat a který nevidí červené a modré státy, ale vidí Spojené státy americké,” řekl.

Joe Biden bude prezidentem USA

Volby USA

Biden hovořil také o bojištích, na kterých chce uspět: porazit koronavirus, bojovat za prosperitu, zdravotnictví, vymýtit rasismus v zemi a bojovat za lepší klima.

„Primární cíl je koronavirus, který musíme zvládnout. V pondělí chci jmenovat skupinu předních vědců a odborníků jako poradce, abychom se pustili do covidu-19 a vytvořili plán, který začne 20. ledna,” uvedl s odkazem na datum, kdy se chopí prezidentského úřadu.

V amerických ulicích vypukly spontánní oslavy

Volby USA

Své funkční období označil Biden jako dobu hojení USA. Vybudovat by chtěl střední třídu, tedy páteř americké demokracie, ve které chce opět probudit americký sen. Jeho příkladem může být také viceprezidentka Kamala Harrisová, která bude nejen první ženou v této funkci, ale také první černoškou.

Foto: Jim Bourg, Reuters

Joe Biden po boku dvou důležitých žen, své ženy Jill (vpravo) a viceprezidentky Kamaly Harrisové

Právě Harrisová se svým projevem vystoupila ještě před Bidenem. Její slova byla ale podobná. Biden podle ní dokáže hojit, spojuje, je osvědčený a zkušený. „Já se budu snažit být stejně dobrou viceprezidentkou, jako byl Biden Obamovi, protože teprve teď začíná tvrdá a podstatná práce,” uvedla.

Joe Biden si v sobotu podle projekcí médií zajistil křeslo v Bílém domě, když získal 20 volitelů v klíčovém státě Pensylvánii. Později uspěl také v Nevadě, která mu na konto připsala dalších šest volitelů. Jeho oponent Donald Trump si trvá na svém: porážku dosud odmítl uznat a výsledky voleb napadne u soudů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám