Hlavní obsah

V amerických ulicích vypukly spontánní oslavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poté, co americké televize vyhlásily Joea Bidena příštím americkým prezidentem, vyhrnuly se do ulic řady amerických měst jeho příznivci a začali spontánně slavit. Bidenovi stoupenci slavili vítězství i nedaleko Bílého domu, jehož nynější šéf a Bidenův neúspěšný soupeř Donald Trump byl v té době ve svém golfovém klubu ve Sterlingu ve Virginii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Oslavy v New YorkuVideo: AP

 
Článek

Jakmile se zpráva o Bidenově vítězství objevila na jejich telefonech, Američané se shromáždili na nároží ulic a na trávnících před domy - troubili na klaksony, bouchali do hrnců a pustili se do improvizovaných tanečních party poté, co skončily trýznivě trpké volby a vyčerpávající čtyřdenní čekání na výsledek.

Obyvatelé hlavního města, kteří v drtivé většině při hlasování podpořili Bidena, vítali zvolení demokratického kandidáta rovněž klaksony aut a motocyklů. Několik stovek nadšených Bidenových stoupenců se shromáždilo na prostranství u Bílého domu, kde slavili poblíž bezpečnostního plotu, který byl vztyčen před volbami.

„Jela jsem autobusem, ale hned jsem vyskočila a šla rovnou sem k Bílému domu,” řekla agentuře Reuters obyvatelka hlavního města Donna Thomasová. „Je co slavit. Čekali jsme tak dlouho.”

Foto: Tom Brenner, Reuters

Lidé začali slavit na ulici.

Foto: Bing Guan, Reuters
Foto: Rachel Wisniewski, Reuters
Foto: Carlo Allegri, Reuters

Řada washingtonských ulic je uzavřena pro dopravu. Dalším centrem oslav je náměstí Dupont Circle, kde se rovněž sešly stovky tančících a zpívajících lidí.

Oslavy propukly i v New Yorku. Na Manhattanu vybíhali lidé z domů, tančili a nadšeně se zdravili s neznámými. Podobné scény byly k vidění v Harlemu, kde se ke klaksonům přidávaly i kravské zvonce. „Noční můra skončila,” řekl Reuters v další newyorské čtvrti Brooklyn 45letý Andrew Rawin. „Zase můžeme dýchat,” poznamenal jeho soused Kenneth Henry.

Spontánní shromáždění byla k vidění i v dalších městech, jako je San Francisco či Filadelfie, která patří k baštám demokratů. Pro převážně „modré” San Francisco bylo dnešní ranní (podle místního času) oznámení budíčkem, na který čekali, poznamenal list San Francisco Chronicle.

Foto: Tom Brenner, Reuters
Foto: Tom Brenner, Reuters
Foto: Tom Brenner, Reuters

V Atlantě ve státě Georgia se po oznámení Bidenova vítězství ozývalo nadšené skandování a dělbuchy ve čtvrti East Atlanta Village, kde mají také převahu demokraté.

Trumpovi stoupenci několik dní protestovali před budovami, kde se sčítají hlasy a bez důkazů tvrdili, že pomalé oznamování výsledků svědčí o podvodech. Ale dnes ráno se do ulic vyhrnuli demokraté a slavili konec čtyř let neustálých krizí, chaosu a obav, napsala AP.

Volby ještě zdaleka nejsou u konce, reagoval Trump na Bidenovo vítězství

Volby USA

Podle listu The New York Times pouliční nadšení připomíná atmosféru po zvolení Baracka Obamy prezidentem v roce 2008. Ale tehdy to byla oslava Obamy. Tentokrát - aniž by to nějak snižovalo Bidena - jde hodně o oslavy Trumpovy porážky, poznamenal list.

Reuters připomíná, že někde se sešli i stoupenci Donalda Trumpa. V hlavním městě Pensylvánie Harisburgu asi stovka příznivců nynějšího prezidenta protestovala u budovy pensylvánského Kapitolu, kde byla i podobně početná skupina demokratických aktivistů.

Agentura AP informuje, že k podobným scénám došlo u Kapitolu ve státě Michigan, kde na jedné straně byli Trumpovi příznivci, z nichž někteří byli ozbrojení, a na druhé straně skupina stoupenců hnutí Black Live Matters (Na životech černochů záleží). Podle AP začalo napětí sílit poté, co se dostavili další stoupenci Trumpa, a jejich oponenti raději scénu opustili.

Reklama

Výběr článků

Načítám