Hlavní obsah

Nakažení Američané mohou odvolit prezenčně

Novinky, Daniel Drake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Američané nakažení koronavirem mohou v úterý odvolit prezenčně. Mají na to právo nehledně na to, zdali jsou v karanténě nebo jim není dobře. V prohlášení to uvedlo Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).

Foto: Megan Jelinger, Reuters

Američané vybírají prezidenta

Článek

Americká CDC doporučuje řadu kroků, jak odvolit a zároveň minimalizovat riziko šíření koronaviru. Uvádí například důkladné umytí rukou před i po odevzdání volebního lístku, nutnost mít po celou dobu nasazenou roušku a samozřejmě sociální odstup.

„Při příchodu na volební místo byste měli členům komise říct, že jste nemocní nebo v karanténě,” píše dále CDC v prohlášení.

Američanka odvolila z oběžné dráhy

Volby USA

Středisko nicméně dochází k závěru, že Američané „mají právo volit, nezávisle na tom, zda jim je špatně nebo jsou v karanténě”. Na rozdíl od nedávných krajských voleb v České republice by tak o volební právo neměl přijít nikdo.

Český prezident tehdy vypsal speciální termín pro „drive-in” volby pro lidi v karanténě, které se ale konaly o dva dny dříve než standardní forma hlasování. Lidé, kteří byli pozitivně testováni na koronavirus až po skončení vyhrazeného termínu, tak nemohli odvolit.

Roušky nejsou povinné všude

Desítkám tisíc Američanů teď ale pravděpodobně nezbude nic jiného než odvolit i přes nákazu. Řada lidí obdržela pozitivní výsledek testu teprve nedávno a nestihla si tak zažádat o korespodenční hlasování.

V Česku nemyslitelné, v USA standard – proč média podporují prezidentské kandidáty?

Volby USA

Vyjádření CDC je s ohledem na americkou ústavu logické, dost možná ale vyhrotí už tak nervózní situaci na volebních místech. Zdaleka ne ve všech státech je totiž nošení roušky povinné.

Anketa

Kdo podle vás vyhraje americké prezidentské volby?
Donald Trump
40,1 %
Joe Biden
59,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 21050 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám