Hlavní obsah

Boj o Pensylvánii nevzdává. Trump se odvolal proti zamítnutí žaloby

Washington

Šéf Bílého domu Donald Trump nevzdal boj o Pensylvánii ani poté, co federální soudce zamítl žalobu, jíž chtěl Trumpův tým zablokovat uzavření výsledků prezidentských voleb v tomto státě. Kampaň, která si stěžovala na nesrovnalosti při hlasování, se v neděli proti rozhodnutí soudce odvolala.

Foto: Christopher Aluka Berry, Reuters

Příznivci Donalda Trumpa s jeho maketou protestují proti způsobu hlasování ve volbách

Článek

Prezident a jeho tým podali odvolání k odvolacímu soudu ve Filadelfii. Tento krok již dříve avizoval Trumpův právník Rudy Giuliani.

V Pensylvánii vyhrál podle médií Biden asi o 80 tisíc hlasů, výhrou získal za tento stát 20 volitelů. Trumpův volební tým ale tvrdí, že v Pensylvánii se s hlasy demokratických voličů zacházelo jinak než s hlasy republikánů, čímž nebylo zajištěné rovné volební právo dané ústavou.

Pensylvánie: Trumpova žaloba padla

Volby USA

Volební úředníci totiž v některých okresech v Pensylvánii nabídli voličům upravit korespondenční lístky, které obsahovaly některé technické nedostatky – například postrádaly doručení ve vnitřní tajné obálce nebo jim chyběl podpis voliče na vnější obálce.

Úřady takový postup nemají podle místních zákonů nařízený, ale mohou tak učinit. Trumpův tým přitom tvrdí, že takovou nápravu úředníci nabízeli nepoměrně více v okresech, které se kloní k demokratům.

Trump žádá o nový přepočet hlasů v Georgii

Amerika

Podle soudce Matthewa Branna požádala Trumpova kampaň o „zneplatnění hlasů téměř sedmi milionů voličů v Pensylvánii”. To republikánský soudce zamítl s tím, že soudu byly předloženy jen slabé právní argumenty a spekulativní obvinění. Výsledky hlasování by měly pensylvánské úřady uzavřít v pondělí.

Diplomacii údajně povede Blinken

Celkem má podle projekcí amerických médií Biden 306 volitelů a Trump 232. Ke zvolení prezidentem jich je potřeba nejméně 270. Hlasování volitelů, které potvrdí nového prezidenta Spojených států, se má konat 14. prosince.

Foto: Henry Romero, Reuters

Antony Blinken by měl být novým americkým ministrem zahraničí

Zatímco Trump se snaží výsledek voleb zvrátit ve svůj prospěch skrze soudy, nově zvolený šéf Bílého domu Joe Biden se v úterý chystá jmenovat první ministry. Diplomacii by měl vést jeho blízký poradce Antony Blinken, uvedla agentura Bloomberg. Bidenův tým zatím informace odmítl komentovat.

Blinken již v minulosti na ministerstvu zahraničí působil. Za vlády demokratického prezidenta Baracka Obamy byl náměstkem šéfa diplomacie Johna Kerryho.

Reklama

Výběr článků

Načítám