Hlavní obsah

Biden k vítězství potřebuje Sandersovo progresivní křídlo, které Clintonovou odmítlo

Právo, Daniel Drake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Jednou z příčin zvolení Donalda Trumpa byli před čtyřmi roky podporovatelé vermontského senátora Bernieho Sanderse. Těm se totiž nelíbila tehdejší demokratická kandidátka Hillary Clintonová, a proto buď zůstali doma, nebo hodili hlas republikánskému nominantovi. Dokáže Joe Biden přesvědčit progresivní křídlo, které se okolo Sanderse zformovalo, aby ho letos podpořilo? A za jakou cenu?

Foto: Profimedia.cz

Podporovatelé prezidentského kandidáta Bernieho Sanderse, únor 2020, Jižní Karolína, USA.

Článek

Jednou ze skupin, o jejichž přízeň letos Joe Biden bojuje, je početné a hlavně hlasité hnutí, které u sebe sdružuje výstřední senátor z Vermontu Bernie Sanders. Ten se coby nestraník ucházel o stranickou nominaci demokratů před čtyřmi lety i letos. V obou případech prohrál.

Bernie Sanders: Nezávislá síla americké levice

Volby USA

Jeho příznivci si říkají „progresivisté“. Jedná se myšlenkový směr blízký sociálnímu liberalismu, který právě díky Sandersovi nabyl na popularitě – a to hlavně mezi mladými. Těm se líbily nápady jako zrušení školného, vyšší zdanění miliardářů nebo zajištění zdravotního pojištění pro všechny Američany. Tato agenda poté vynesla do Sněmovny reprezentantů mladé a ambiciózní političky, jako jsou Alexandria Ocasio-Cortezová, Ayanna Presslyová, Rashida Talebová či Ilhan Omarová,

Foto: US Congress

Neposlušní sandersovci

V momentě, kdy bylo jasné, že se demokratickým kandidátem na prezidenta stane Joe Biden a ne radikálněji smýšlející Bernie Sanders, stranické špičky zpozorněly. Byly si dobře vědomy toho, že Sanders ani jeho voliči nemají washingtonský establishment rádi. A Biden, který se v nejvyšší americké politice pohybuje již od roku 1973, ten stejný establishment v očích části obyvatel reprezentuje.

Ostatně jinak tomu nebylo ani v roce 2016. Hillary Clintonová byla pro širokou veřejnost ztělesněním „statusu quo“, který nefungoval. V domnění, že vybrali nejlepší možnou kandidátku, se demokraté těšili na další čtyři roky v Bílém domě. Jak už dnes všichni vědí, nic takového ale nenastalo.

Jedním z důvodů byl právě Sanders. Nebyl z Clintonové nadšený, jeho podpora byla velmi vlažná. A to se projevilo i při samotných volbách. Z povolební studie Harvardovy univerzity vyplývá, že každý desátý volič Bernieho Sanderse v roce 2016 hodil nakonec hlas Donaldu Trumpovi.

Z představy Trumpova znovuzvolení je mi na zvracení, řekla Clintonová

Amerika

Manifest jednoty

To už si letos Demokratická strana nemůže dovolit. Trumpovu vládu kritizovala snad za všechno a další čtyři roky už trpět nechce. Ze začátku to vypadalo, že rozpolcenou stranu sjednotí výběrem viceprezidenta. Přímo Sanders byl ze hry, jelikož Biden od počátku říkal, že chce k sobě ženu.

Spekulovalo se tak například o senátorce a někdejší Bidenově soupeřce z primárek Elizabeth Warrenové, která rovněž reprezentuje levicovější spektrum strany. Nakonec ale volba padla na podstatně pravicovější Kamalu Harrisovou a progresivisté tak znovu ostrouhali.

Kamala Harrisová: Kdo je Bidenova viceprezidentka, která přepisuje dějiny

Volby USA

V srpnu se proto Bidenovi a Sandersovi poradci spojili a společně sepsali „Manifest jednoty“, ve kterém navrhují reformy v oblasti životního prostředí, zdravotnictví, sociální správy a podobně. Jedná se o nezávazný dokument, který sám Biden ani nepodepsal. Šéf Bílého domu Trump ho ovšem považuje za důkaz, že se jeho soupeř shrbil před „radikální levicí“, což ostatně zopakoval v první prezidentské debatě.

„Neexistuje žádný manifest,“ bránil se Biden Trumpovým útokům. „Právě jsi přišel o levičáky. Právě jsi přišel o levičáky! Domluvil ses s Berniem Sandersem na plánu,“ reagoval posměšně Trump.

Letos přijdeme, ujišťují progresivisté

Zástupci levicových uskupení uvnitř Demokratické strany ale ujišťují, že o ně Biden nepřišel. „V roce 2016 si všichni mysleli, že Hillary vyhraje, takže to byl takový úprk zadarmo. Letos to tak samozřejmě není,“ vysvětluje poradce Centra pro americký pokrok Jesse Lee.

Stejně to vnímá i již zmiňovaná ikona mladých progresivistů Alexandra Ocasio-Cortezová, zvaná AOC. „Dávám stranou naše neshody, abychom zajistili, že se Joe Biden stane příštím prezidentem Spojených států,“ uvedla.

Bidena podporuje i řada dalších organizací, které si původně představovaly v oválné pracovně někoho jiného. Volební výbor pro progresivní změnu PCCC například v primárkách silně kritizoval Bidena a vyzýval k volbě senátorky Warrenové. Pak ovšem otočil a dnes pravidelně pořádá předvolební akce na podporu demokratického kandidáta.

Někteří moji kamarádi z demokratického establishmentu asi stále nechápou, čeho chceme dosáhnout v situaci, kdy se Joe Biden stane prezidentem. Nehodláme se vracet ke starým pořádkům. Na to je v zemi příliš bolesti, příliš nerovnosti a příliš nespravedlnosti.
Bernie Sanders

Jak uvádí server Axios, bude zajímavé sledovat, co se s Demokratickou stranou stane v případě, že jejich nominant opravdu vyhraje. Zdá se, že jsou jen dvě možnosti. Buď se z tradičního politika Joea Bidena opravdu stane bojovník za progresivní agendu, anebo americké liberály čeká vyhrocený vnitrostranický svár.

Sám Sanders v nedávném videu apeloval na své kolegy, aby v případě vítězství v listopadových volbách neusnuli na vavřínech. „Někteří moji kamarádi z demokratického establishmentu asi stále nechápou, čeho chceme dosáhnout v situaci, kdy se Joe Biden stane prezidentem. Nehodláme se vracet ke starým pořádkům. Na to je v zemi příliš bolesti, příliš nerovnosti a příliš nespravedlnosti,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám