Hlavní obsah

Bernie Sanders: Nezávislá síla americké levice

Novinky, Richard Sůsa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bernie Sanders je nezávislý a na americké poměry silně levicově orientovaný politik. Dvakrát se ucházel o demokratickou nominaci pro prezidentské volby, ale ani jednou na ni nedosáhl. V roce 2016 ho v primárkách porazila Hillary Clintonová, v roce 2020 Joe Biden. Od roku 2007 zastupuje stát Vermont v Senátu, předtím jej hájil ve Sněmovně reprezentantů.

Foto: Pool, Reuters

Americký senátor a někdejší kandidát na prezidenta USA Bernie Sanders

Článek

Bernie Sanders se narodil v roce 1941 v New York City. Jeho otec byl Žid narozený v rakousko-uherské Słopnici (dnes v jižním Polsku), židovské kořeny sahající do Polska má i z matčiny strany.

Kdyby v roce 2020 v americké prezidentské kampani uspěl, stal by se ve svých 79 letech již při inauguraci nejstarším politikem, jaký kdy v úřadu stanul. Rekord ale přepsal jeho stranický přemožitel Joe Biden a pozdější vítěz, který nastoupil do Bílého domu v 78 letech.

Jak je volen americký prezident

Volby USA

Od mládí k levici a nezávislosti

Politice se věnuje už od útlého věku. Když na univerzitě v Chicagu studoval politologii, vstoupil do Socialistické ligy mládeže patřící k tehdejší Americké socialistické straně. Na škole také stál v čele místní odbočky Kongresu pro rasovou rovnost. Vedl několikatýdenní protest namířený proti rasové segregaci univerzitních kampusů.

V 70. letech se neúspěšně ucházel o posty senátora i guvernéra státu Vermont jako kandidát Unie Svobody. Ze strany v roce 1977 vystoupil a poté působil v čele neziskového Dějepisného spolku amerického lidu, režíroval dokumenty o historii Vermontu a Spojených států.

V roce 1981 byl již bez stranické příslušnosti zvolen starostou Burlingtonu, nejlidnatějšího vermontského města. Získal hlas 43,4 % voličů a zvítězil velmi těsně. Úřadujícího starostu demokrata Gordona Paquetta porazil o 20 hlasů, následný nařízený přepočet snížil Sandersův náskok na 10 hlasů.

V roce 1986 se potřetí pokoušel o přesun do sídla guvernéra v hlavním městě státu v Montpelier, tentokrát již jako nezávislý, ale skončil až na třetím místě.

Ve funkci starosty setrval po čtyři dvouletá funkční období až do roku 1989, funkci obhajoval s výrazným náskokem a cca 52–56 procenty hlasů. V čele města udržel vyrovnaný rozpočet, stál proti developerským snahám o přeměnu dříve průmyslově využívaného nábřeží na čtvrť úřadů a hotelů.

V roce 1988 kandidoval jako nezávislý do Sněmovny reprezentantů, zvolen však nebyl. O dva roky později se pokoušel o zisk nominace Demokratické strany v primárkách, skončil v nich až třetí, tak kandidoval opět jako nezávislý a zvítězil. Od 3. ledna 1991 ve Sněmovny reprezentantů zastupoval vermontský at-large volební obvod.

At-large district je označení pro volební obvod totožný s územím celého státu. Takový stát není dělen na více jednomandátových obvodů, celý volí jen jednoho zástupce do Sněmovny reprezentantů. Vermont byl v minulosti dělen až na 6 obvodů, avšak od roku 1933 existuje jen jeden.
Ve Sněmovně reprezentantů je celkem 435 kongresmanů, počet míst pro každý stát je určen na základě sčítání lidu podle počtu obyvatel státu každých deset let.
Jednoho zástupce vysílá nyní celkem 7 států: Aljaška, Delaware, Montana, Severní Dakota, Jižní Dakota, Vermont a Wyoming. Nejvíce Kalifornie – 53.
V listopadu 2022 budou Američané volit podle nového rozdělení. Počty volených zastupitelů jednotlivých států se změní podle výsledků sčítání z roku 2020.
Na jednoho zástupce bude připadat v průměru cca 761 tisíc obyvatel.

Do úřadu byl Sanders poté zvolen ještě sedmkrát a strávil v něm 16 let. Před několika volbami vyhrál primárky Demokratické strany a tím se stal i jejím preferovaným kandidátem, ačkoliv členem strany nebyl.

Memy „mladého“ senátora

V roce 2007 za Vermont nastoupil do Senátu, svou funkci obhájil na podzim 2012 a 2018. Stále zůstává v pozici „junior senátora“ pro mladšího z dvojice senátorů státu, neboť demokrat Patrick Leahy je přibližně o 17 měsíců starší. Mezi lety 2013 a 2015 Sanders předsedal Senátnímu výboru pro záležitosti veteránů, poté působil jako „ranking member“ v Senátním rozpočtovém výboru.

Ranking member je ve Spojených státech titul používaný v obou komorách Kongresu. Označuje politika vedoucího v rámci výboru členy své strany, když tato strana tvoří v Senátu (a tedy i v onom výboru) menšinu. V některých senátních výborech je tato funkce označována jako vice chairman (místopředseda).

Sandersovým ústředním tématem je ekonomická nerovnoprávnost a sociální nespravedlnost, která podle něj panuje v americké společnosti. „Bernie“ sám sebe charakterizuje jako demokratického socialistu.

Voličům slibuje zdravotní péči pro všechny, minimální hodinovou mzdu 15 dolarů nebo bezplatná vysokoškolská studia.

„Dává morální a ekonomický smysl, že jedna rodina – Waltonova rodina – má větší majetek než spodních 40 procent amerických občanů dohromady?“ ptal se například v roce 2012 kongresmanů. (Rodina Waltonových se na základě svého souhrnného majetku považuje za nejbohatší rodinu v USA – pozn. red.)

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Demokratičtí politici Elizabeth Warrenová, Joe Biden a Bernie Sanders (vpravo) v průběhu televizní debaty při primárkách před prezidentskými volbami v roce 2020

Zlí jazykové Sanderse označují za levicového utopistu. To mu ovšem nebrání v kritice současného amerického establishmentu. Sanders jde naopak otevřeně proti němu. A zejména mladí levicově smýšlející voliči na to slyší. Sanders cílí na mladé také tím, že artikuluje progresivně liberální témata, jako je například globální boj proti změnám klimatu.

Jeho obliba u mladých Američanů je vyjádřena rovněž ztvárňovám Sanderse v memech. Často je parodována část videa z jeho prezidentské kampaně pro rok 2020. „Opět vás žádám o finanční podporu.“ Těmito slovy z prosince 2019 oslovoval příznivce, avšak také nastartoval vlnu vtipných příspěvků s upraveným textem, která zaplavila sociální sítě. Galerii těchto fórků naleznete na konci profilu.

Foto: Facebook: Bernie Sanders

Bernie Sanders žádá v prosinci 2019 příznivce o příspěvky na svou prezidentskou kampaň

Prezidentské kampaně

Svůj první pokus ucházet se o nejvyšší úřad Sanders oznámil v dubnu 2015. Rozhodl se pro oficiální kandidaturu za Demokratickou stranu, k níž měl blízko názorově i politicky.

Znáte všechny americké prezidenty? Seznam, zajímavosti a historie

Volby USA

„Jsem bývalý předseda Senátního výboru pro záležitosti veteránů a řeknu vám, nevěřím, že muži a ženy, kteří bránili americkou demokracii, bojovali za vznik situace, v níž miliardáři ovládají politiku,“ prohlásil při oznámení kandidatury.

Na rozdíl od většiny kandidátů příjímal pouze drobné příspěvky na kampaň od jednotlivců.

V primárkách Demokratické strany zaostal za Hillary Clintonovou, bývalou první dámou a ministryní zahraničí. Již před celonárodním stranickým sjezdem veřejně podpořil Clintonovou a požádal delegáty za Vermont, aby na sjezdu již hlasovali pro ni. Tam se pro Clintonovou vyslovilo téměř 60 % z 4 763 delegátů a ona tak získala nominaci pro prezidentské volby v listopadu. V nich se střetla s Donaldem Trumpem, získala v absolutním počtu o téměř 2,9 milionu hlasů voličů více, ale dosáhla pouze na 227 hlasů ve Sboru volitelů, kde naopak trimfoval Trump ziskem 304 hlasů a byl zvolen prezidentem.

Po neúspěšné kandidatuře pokračoval dále v Senátu, i jeho působením se demokraté začali posouvat více doleva. Průzkum v roce 2017 ukázal, že Sanders je nejpopulárnějším aktivním politikem v USA.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Demokratičtí kandidáti na prezidenta USA při volbách v roce 2020 Bernie Sanders a Joe Biden

V únoru 2019 oznámil, že se bude ucházet o demokratickou nominaci do prezidentských voleb v roce 2020. Vydal prohlášení, že je nyní demokratem a v případě zvolení bude tak i jednat. Ve stejné době však vyplňoval potřebné dokumenty, aby v roce 2024 mohl obhajovat svůj mandát v Senátu za Vermont opět jako nezávislý.

Prezident Spojených států amerických Joe Biden. Zvítězil při třetím pokusu

Volby USA

Výsledky v primárkách však ukazovaly, že nijak zvlášť nerošířil svou základnu oproti předchozím volbám, v dubnu 2020 kandidaturu vzdal. Při sprnovém celonárodním sjezdu delegáti zvolili za prezidentského kandidáta Joea Bidena, získal podporu téměř 75 % z 4 749 hlasujících.

Biden v listopadové volbě úřadujícího prezidenta Donalda Trumpa porazil, což následně potvrdilo i hlasování Sboru volitelů a Kongres oficiálně Bidena prohlásil za vítěze.

Kamala Harrisová: Kdo je Bidenova viceprezidentka, která přepisuje dějiny

Volby USA

Souběžně proběhly i volby přibližně třetiny Senátu. Demokraté v nich navýšili počet svých senátorů na 50 – polovinu obsazení komory. V případě, že hlasování končí nerozhodně (50:50), rozhodující hlas (tzv. tie-breaking vote) připadá viceprezidentovi. Tím se stala Demokratka Kamala Harrisová, Demokraté tak Senát ovládli. Díky tomu Sanders v Rozpočtovém výboru povýšil na předsedu.

Foto: people.com

Bernie Sanders na inauguraci prezidenta Bidena a viceprezidentky Harrisové 20. ledna 2021

Sanders se účastnil inaugurace Bidena a Harrisové. Jeho oblečení a výraz v chladném dni přinesl další fotografii, která obletěla internet po celém světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám