Hlavní obsah

Jednání o koalici v Karlovarském kraji odblokováno, rýsuje se dohoda

Právo, vor

Vyjednávání o nové podobě vedení Karlovarského kraje směřují podle dostupných informací po více než dvou měsících od voleb k dohodě. Rozhodující jednání Klubu pro Karlovarský kraj a bloku Jednadvacítka by se mělo uskutečnit ve středu odpoledne. Karlovarský kraj je po říjnových krajských volbách jediný, který ještě nemá novou krajskou koalici.

Článek

Blok 21 zastupitelů a blok K5 se už v minulosti shodly na programových cílech i koaliční smlouvě. Obě strany ale chtěly nominovat hejtmana a nemohly se shodnout ani na složení rady.

„Koalice ODS - KDU-ČSL s podporou Strany soukromníků se rozhodla pro odblokování povolební situace při ustavení vedení Karlovarského kraje. Společně máme zájem jednat o podmínkách, které byly definovány blokem Jednadvacítky jako varianta k nalezení shody,“ uvedla ODS v tiskovém prohlášení v úterý v podvečer.

Hejtmanem Ústeckého kraje bude Jan Schiller z ANO

Krajské volby

„Budeme se společně věnovat nabídce Jednadvacítky, a to jsou dva radní, z toho jeden náměstek a jeden uvolněný zastupitel,“ uvedla krajská předsedkyně lidovců Oľga Haláková.

Haláková dále potvrdila, že by jejich koalice měla zájem o gesce dopravy, životního prostředí a kultury a památkovou péči. Pokud jednání skončí dohodou, měl by podle ní mít dopravu na starosti Jan Bureš (ODS), který má nyní jako krajský radní v gesci zdravotnictví. Životní prostředí by měl na starosti jako dosud Karel Jakobec, který kandidátku koalice vedl jako lídr. Kulturu a památkovou péči by měla mít na starosti Haláková.

KSČM neobstála, dáme funkce k dispozici, říká Filip

Krajské volby

Jednadvacítka je složená z koalice STAN, KOA, VPM a TOP 09 (8 mandátů), z Pirátů (6 mandátů), Místních (4 mandáty), dvou zastupitelů za SNK 1 a jednoho zastupitele z VOK. Koalice nazvaná Klub pro Karlovarský kraj je tvořená ODS a KDU-ČSL (4 mandáty) a Jitkou Pokornou (SNK 1).

Pokud by došly strany k dohodě, držela by koalice 26 mandátů z celkových 45 v krajském zastupitelstvu. Společným kandidátem na post hejtmana by měl být lídr koalice v čele se STAN Petr Kulhánek. V případě dohody by mimo koalici zůstalo vítězné hnutí ANO (13 mandátů), SPD (4 mandáty) a dva zástupci VOK.

Sedmé pokračování ustavujícího jednání krajského zastupitelstva je naplánované na pondělí 14. prosince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám