Hlavní obsah

Hejtmanem Ústeckého kraje bude Jan Schiller z ANO

Aktualizováno

Hejtmanem Ústeckého kraje v pondělí zvolili zastupitelé na ustavujícím zasedání Jana Schillera z ANO. Nahradí komunistu Oldřicha Bubeníčka, který stál v čele kraje osm let.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Nový hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO)

Článek

ANO volby v Ústeckém kraji vyhrálo. Na koalici se dohodlo krátce po volbách s druhou ODS a Spojenci pro kraj, které tvoří hnutí a strany JsmePRO, LES, SNKED, Zelení a TOP 09.

V zastupitelstvu o 55 členech bude mít koalice 29 hlasů. Mezi 11 radními bude pět z ANO, čtyři z ODS a dva za Spojence pro kraj. Koalice se dohodla na třech náměstcích, dosluhující hejtman jich měl pět.

Prvním náměstkem hejtmana se stala Lubomíra Mejstříková za ANO. Náměstkem za ODS byl zvolen Jiří Kulhánek. Oba shodně dostali podporu 29 hlasů. Třetím náměstkem zastupitelé zvolili Jiřího Řeháka ze Spojenců pro kraj, pro něj hlasovalo 35 zastupitelů.

V Ústeckém kraji se vítězné ANO dohodlo s ODS a Spojenci

Krajské volby

Dosavadní poslanec a zastupitel Mostu Jan Schiller byl lídrem kandidátky ANO v kraji a v křesle hejtmana nahradil po osmi letech komunistu Oldřicha Bubeníčka. ANO v kraji vyhrálo už před čtyřmi lety, nakonec skončilo v opozici. Na koalici se tehdy dohodli komunisté s ČSSD a SPO-SPD.

Reklama

Výběr článků

Načítám