Hlavní obsah

Bartoš: Se STAN bychom chtěli být vyzyvateli ANO

Právo, Jiří Mach

V krajských volbách Piráti získali dohromady 99 mandátů, mohli by také získat křeslo hejtmana v Olomouckém kraji či na Vysočině. Podle předsedy strany Ivana Bartoše teď budou Piráti řešit, zda jít do sněmovních voleb v koalici s hnutím STAN. V rozhovoru pro Právo také zmínil, že mají ambice stát se vyzyvateli ANO a premiéra Babiše.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Šéf pirátů Ivan Bartoš

Článek

Hlásil jste, že jste jako Piráti pokořili další metu. Jste si jist, že ty desítky nováčků v krajských zastupitelstvích neudělají ostudu?

Tak z toho skutečně obavy nemám. Naší prací ve Sněmovně i ve třech největších městech, kde jsme ve vedení, jsme ukázali, že naši politici jsou možná nováčci, ale už jsme etablovaní ve Sněmovně, kde odvádíme dobrou opoziční práci a naše návrhy procházejí, byť je vláda předkládá jako své vlastní.

Celostátně je pirátská strana silnější. Ale spolupráce musí být výhodná oboustranně

I kompetence našich resortních týmů, jak celorepublikových, tak i krajských, jsou vysoké a dokazujeme to v návrzích zákonů i v exekutivě. Být nováčkem může být v našem případě i výhodou, když se podívám na politické matadory a jejich historické kauzy.

Co ze zisku 12 procent vyvozujete? Je to asi o procento víc než ve sněmovních volbách.

Nevolila Praha, takže výsledky nejsou zcela srovnatelné s výsledky celostátních voleb.

Stanovili jsme si jasný cíl mít 100 zastupitelů. Zvoleno bylo 99 pirátských plus další zastupitelé ze STAN v Olomouci.

Rýsuje se dvojblok do Sněmovny proti Babišovi

Volby

Když k tomu přičtu pražské zastupitele, tak máme 112 zastupitelů. Cíle jsme dosáhli. Volby potvrdily, že to nejsou plané sny nebo fantazie. Doufám, že se nám podaří vyjednat i řízení krajů, kde to bude možné.

Na Vysočině si brousíte zuby na hejtmanku.

Ano, rýsuje se to. Vzhledem k volebnímu výsledku a tomu, že jsme tam druhá nejsilnější strana a nejsilnější z opozičních stran, tak tam je ta šance veliká.

Přehledně: Jaké se v krajích rodí koalice

Krajské volby

Na Olomoucku rovněž můžete mít hejtmana…

Jednání tam probíhají. Skutečně jsme uspěli v koalici, která už měla základ v komunální politice v Olomouci. Myslím, že vedle programu si lidé sednou i osobnostně. Věřím, že i tam se vyvrbí účast této silné koalice a půjdeme do vedení kraje.

Co pro vás výsledek společné kandidátky znamená?

S hnutím STAN spolupracujeme velmi úzce i ve Sněmovně. Ve straně už máme spuštěný proces, kdy celostátní fórum zadalo předsednictvu připravit analýzu případné spolupráce.

Důležitá je totiž programová shoda, budoucnost takového projektu, jak by jednal o vládě, jak by fungovaly procesy ve Sněmovně. Analýzu předložíme 15. října a Piráti po projednání budou rozhodovat, jestli půjdou do velkých voleb samostatně, nebo s hnutím STAN.

Šéf STAN Rakušan se pasoval na hlavního vyzyvatele ANO. Ztíží to spolupráci?

Pro mě je důležité, co ty strany nabízejí, jestli funguje spolupráce. A když se podívám na celorepublikové průzkumy, někdy dosahují pro nás až k 19,5 procenta. Je jasné, že celostátně je pirátská strana silnější. Ale spolupráce musí být výhodná oboustranně.

Piráti druzí na pásce. Pokořili jsme další metu, hlásí Bartoš

Volby

Důležitý je programový průnik. Předvolební spolupráce není jen o tom, že bojujeme se systémem, který znevýhodňuje malé strany a naopak straně, která udělá 30 procent hlasů, dá 40 procent mandátů. Takový projekt musí stát na pevných nohou.

Uvidíme, jak se k tomu postaví členská základna. S Vítkem Rakušanem, ale i třeba s panem Farským a jinými lidmi ve Sněmovně máme korektní vztah a jednáme spolu na rovinu.

Chtěli bychom být vyzyvateli ANO, premiéra Babiše, ale je před námi ještě spousta práce ve sněmovní i krajské politice.

Reklama

Výběr článků

Načítám