Hlavní obsah

Piráti vyslali levicového aktivistu Tožičku do senátních voleb, teď o něm hlasují

– Praha
Právo, Jiří Mach

Stačí jeden členský podnět a vše může být jinak. Bouřlivá diskuse nejen na pirátském fóru ohledně jejich nominace levicového aktivisty a publicisty Tomáše Tožičky do Senátu v doplňovacích volbách na Teplicku nebere konce.

Foto: Česká pirátská strana

Tomáš Tožička na snímku z roku 2014.

Článek

Poté, co řadový člen strany Petr Vileta předložil návrh na zrušení Tožičkovy nominace, bude o něm rozhodovat celorepublikové fórum, do něhož se mohou zapojit všichni členové.

Viletův podnět už si získal dostatečnou podporu, hlasovalo pro něj více než „dvě odmocniny z celkového počtu členů“, jak uvádějí stanovy, což v přepočtu znamená kolem 65 hlasů. Zároveň ale nesmí proti návrhu hlasovat nadpoloviční většina.

Pro referendum hlasovalo 102 členů, proti bylo 98 a osm se zdrželo. „O tom, že se bude věc projednávat, je jasno. Předpokládám, že se rozhodne mezi pátkem a pondělím,“ řekl Právu šéf mediálního odboru Pirátů Mikuláš Ferjenčík.

Vileta: Nejsme „komunisté v černém“

Vileta ve svém odůvodnění mimořádného přezkumu uvedl, že má z Tožičkovy nominace obavy. „Dlouho jsem váhal, ale stále přibývá dalších výroků Tomáše Tožičky, které mi vadí a které mohou poškodit naši dlouhodobou snahu oprostit se od nálepky ‚komunistů v černém‘,“ napsal Vileta.

Piráti chtějí v Senátu muže, podle kterého je kapitalismus zločin proti lidskosti

Domácí

„Pan Tožička zastává ultralevicové postoje, o vojácích Armády ČR se vyjadřuje jako o žoldácích, občas zaměňuje kolonialismus a kapitalismus, o kapitalismu se vyjadřuje jako o ‚zločinu proti lidskosti‘ a má další ‚povedené‘ výroky,“ vyjmenoval Vileta.

Tožička má ale podporu vedení pirátské strany, jeho nominaci doporučil předseda Ivan Bartoš.

Stalin byl proti kapitalismu a pravici jen vrah amatér, psal pirátský kandidát

Domácí

Nicméně Ferjenčík předpokládá, že pokud se referendum postaví proti Tožičkovi, jeho kandidatura tím skončí. „V tom případě ji samozřejmě stáhneme. Předpokládám, že zmocněnec, který ho tam přihlásil, by respektoval rozhodnutí celostátního fóra Pirátů. A předpokládám, že ani pan Tožička by netrval na kandidatuře v případě, že by ho tam nominující strana nechtěla,“ uvedl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám